NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Učenica generacije MSŠ Kalesija Dina Osmanović jedna od najboljih studentica na BURCH-u

... | 18. Aprila 2019.
09:30
Kalesija Online

U laboratoriju za molekularnu biologiju okružena epruvetama i mikropipetama stoji djevojka crne kose. Njene plave oči pozorno prate sve što se dešava oko nje, pazeći da joj ne promakne nijedan detalj. Kosa joj je svezana u rep, a dioptrijske naočare zamijenila je zaštitnim. Blagi osmijeh na licu i veseli pokreti glavom lijevo i desno samo su dokaz da ona u toj sobici živi svoj san. Dina Osmanović, među prijateljima zvana Dinica, studentica genetike rođena je 1998. godine u Tuzli. Roditeljima, Mustafi i Suadi Dina je prvo dijete. Dinina sestra Emina rođena je dvije godine poslije nje.

 “Pamtim to kao da je bilo jučer kada smo sestra i ja ubrzanim koracima žurile ka kuhinji jer smo naslutile da mama pravi nešto slatko. Čim bi vidjela naša nasmijana dječija lica, predavala bi nam sastojke, te smo njen posao preuzimale mi praveći se kako smo glavne zvijezde neke kulinarske emisije. Naravno, na kraju ti kolači, osim što nisu bili ukusni kao mamini, često su završavali u kanti za smeće. Već tada su me u porodici smatrali osobom koja je u stanju da zanemari i iskrivi vrlo precizne recepte. Sada, kada se moje obrazovanje svodi na laboratoriju i kada su jedinice u “receptima” mikrolitri, naučila sam kako jedna kap previše može značiti propast  eksperimenta, te da se prema svemu treba odnositi sa malo više pažnje.”  kroz osmijeh na licu priča Dina.

Završivši osnovnu školu, upisala je Opću gimnaziju u MSŠ Kalesija odakle je izašla kao učenik generacije sa brojnim diplomama i pohvalama za vannastavne aktivnosti. Kroz srednjoškolsko obrazovanje Dina je najviše interesovanja pokazivala prema fizici i matematici, te joj je za nastavak školovanja prva opcija bila studiranje fizike. Najviše zbog oblasti astrofizike koja joj je oduvijek bila zanimljiva. Međutim, u procesu spremanja prijemnog ispita za fiziku stigao joj je mail sa Burcha, jednog od vodećih Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Saopštili su joj da je dobila 70% stipendije zahvaljujući učešćima u vannastavnim aktivnostima i da samo mora položiti engleski jezik. Što je i uradila. Nakon 18 godina provedenih na području Tuzlanskog kantona Dina se seli u Sarajevo kako bi studirala na Burchu. Od ponuđenih smjerova na Burch Univerzitetu bira genetiku i bioinženjering, jer taj smjer predstavlja spoj skoro svih prirodnih nauka kao što su biologija, hemija, matematika i fizika što ona najviše i voli.

“Kada mi je rekla da je primljena na Burch nije mi bilo tešto povjerovati, jer znam da je moje dijete vrijedno jednog takvog fakulteta. Ono u šta sam teško povjerovala i sa čime se i danas teško nosim je to da ona ne živi više sa mnom” kroz suze priča Dinina majka. Kaže kako joj posebno teško padaju periodi ispita kada Dina ne može doći kući i po mjesec dana. “Ali zato odemo mi njoj i usput pojedemo ćevape na čaršiji” kroz smijeh dodaje Emina.

Dina sada završava treću godinu genetike, a prosjek ocjena joj je 9.8. Ona je izvrstan student, predivno dijete i sjajan prijatelj. Njena prijateljica iz djetinjstva Belma Halilović ispričala je kako je Dina uvijek imala vremena za druženje s njom i pored mnogobrojnih obaveza oko fakulteta i toga što na kratko dolazi kući. “Ona mi je kao sestra, od malih nogu smo zajedno i to što je otišla da živi u Sarajevo nije promijenilo naš odnos” kaže Belma.

Kroz suze, smijeh i priču isteklo je vrijeme Dininog boravka u rodnom gradu. Vrijeme je da se vrati u Sarajevo i nastavi sa učenjem za ispite koji slijede. Marljivo će učiti i truditi se da održi svoj prosjek koji će joj omogućiti upisivanje mastera.

Dina je na kraju razgovora rekla jednu veoma lijepu poruku koju ću u cjelosti prenijeti:

“Svaki uspjeh rezultat je prvenstveno pozitivnog razmišljanja. Navedeni prosjek posljedica je mnogo truda i odricanja, ali najvažnije od svega je upravo to da svaku prepreku prihvatimo i vjerujemo u to da je možemo prevazići. Naravno, svaki izazov čini se mnogo manji ukoliko imate čvrst oslonac i nečiju podršku. Za mene su to moji roditelji i moja najveća motivacija jeste to da ih učinim ponosnim“.   

(Piše: Minela Dugonjić)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme