NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Učesnici iz Sarajeva krenuli na Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

... | 3. Jula 2022.
11:01
Kalesija Online

Jutros je iz Sarajeva u organizaciji Udruženja “Svjedoci svog vremena”, grupa građana krenula na Marš mira sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, zaštićene zone Ujedinjenih nacija. Učesnici će na putu do Potočara tokom osam dana preći više od 280 kilometara.

Rano jutros su učesnici Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” krenuli na osmodnevno putovanje do Potočara gdje će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Udruženje “Svjedoci svog vremena” već 11 godina organizira pohod od Sarajeva do Nezuka i Potočara. Ove godine, 22 osobe kreću iz Sarajeva, a pridružit će im se i 9 maloljetnih boraca opštine Centar. Preći će oko 280 kilometara za osam dana.

Za prvi dan planirano je da učesnici preko Skakavca dođu do planinarskog doma Ozren gdje će prespavati. Nakon kampa na Konjuhu namjeravaju doći do Nezuka gdje će se pridružiti tradicionalnom Maršu mira.

Od Olova do Kalesije će se članovima udruženja priključiti još učesnika iz Turske i Italije.

Ističu kako je njihov cilj jasan, da se nikada nikome ne desi ono što se desilo narodu Podrinja.

“Ovo je prvi put da učestvujem u Maršu mira. Zapravo, ovo je polazak iz Sarajeva do Nezuka i Potorčara. Vidio sam na internetu i prijavio sam se jer sam uvijek imao želju da pređem taj put koji su prešli mnogi ljudi 90-tih godina”, kazao je Adnan Avdić, jedan od učesnika.

Glavni motiv za učešće u Maršu mira, za Avdića je odavanje počasti svim nevino ubijenim osobama koje su prešle taj put.

“Svaki rat u sebi nosi besmisao i ne treba da se desi”, istakao je Avdić.

Slobodan Kisin rođen je 1949. godine i od 2015. godine učestvuje u Maršu mira.

“Jedan sam od najstarijih učesnika. Pridružio sam se udruženju saznavši da idu iz Sarajeva što mi je bilo veoma drago da odem do Potočara i tamo se poklonim, da žrtve ipak znaju da nisu zaboravljene, da se nazovu pravim imenom. Zna se šta je bilo i treba da se nazove pravim imenom”, istakao je.

Trenutno je oko 1.700 prijavljenih za “Marš mira 2022” Nezuk-Potočari, a prijavljene su 42 organizirane grupe i 300 pojedinaca.

Ove godine u Potočarima će biti ukopano 50 žrtava genocida. Tabuti s posmrtnim ostacima dosad identifikovanih žrtava sutra će krenuti iz Visokog.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopana 6.671 žrtva.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika