NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Udruženje žena “Ruže” Dubrave čuvaju tradiciju od zaborava

... | 25. Juna 2019.
14:03
Kalesija Online

Živinice su prošle godine dobile još jedno udruženje žena, koje žele svojim aktivizmom poboljšati položaj žena u društvu. Vrijedne članice udruženja žena “Ruže” Dubrave rade na očuvanju tradicije i običaja, tako što se bave izradom ručnih radova. Skoro pa smo zaboravili kako se pletu vunene čarape, šalovi, džemperi, pape, kako nastaju šare veza. Ove žene njeguju tradicionalne vrijednosti i doprinose na različite načine lokalnoj zajednici.

“Udruženje je bazirano na izradu ručnih radova, ali pored radionica imamo humanitarni sektor, edukacijski i ekološki sektor. Udruženje broji 40 članica. Sastajemo se svakog utorka pletemo, štrikamo, heklamo, vezemo…”-kazala je Refija Halilčević, predsjednica Udruženja.

Inicijativa za formiranje udruženja krenula je i od same predsjednice, jer žene u malim sredinama nemaju toliko mogućnosti baviti se nekim dodatnim radom, družiti se, pa im ova vrsta okupljanja dobro dođe za relaksaciju.

“Dosta toga radimo, žene su jako vrijedne. Rado posjećujemo i sajmove, kako bi drugi vidjeli naše rukotvorine i kako bi sklopile saradnju sa drugim udruženjima. Nadam se da će naši proizvodi i rukotvorine naći svoje mjesto i na inostranom tržištu”-dodaje Halilčević.

Udruženje okuplja mlađe i starije članice, zajedno uče jedne od drugih i poručile su da žena ženi treba biti podrška i prijatelj. Radionice šivenja i izrada ruža od papira su prilika da žene steknu osnove i da same mogu kreirati svoje rukotvorine, od kojih mogu razviti biznis i obogatiti kućni budžet.

Prije nekoliko dana ove vrijedne članice radile su i na uređenju kružnog toga u Dubravama.

One su okopale ruže, kako bi prolaznicima ovo mjesto izledalo lijepo za oko. One su te ruže i posadile.

Njihov aktivizam vidljiv je na više polja, učestvovale su i u organizaciji nekoliko humanitarnih akcija. Učešće su uzele i na manifestaciji “Dan agroturizma”, Živinice. Također, udruženje je otvoreno za prijem novih članica, pa poručuju svim zainteresovanim ženama da im se pridruže.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika