NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ultramarton Vukovar – Srebrenica: Zbog pandemije simbolično održavanje na ruti Vukovar – Vinkovci

... | 3. Jula 2020.
12:04
Kalesija Online

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici ove godine, devetu zaredom, organizuje Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton, koji se održava svake godine u terminu od 6. do 10. jula, maratonci u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari), pretrče 227 kilometara, a ove godine zbog epidemiološke situacije održat će se simbolično na ruti Vukovar – Vinkovci.

Svojim učestvovanjem i ove godine maraton će nesebično i velikodušno podržati maratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca koji svake godine učestvuju u maratonu, ove godine na dionici Vukovar – Vinkovci pridružit će im se pukovnik Miroslav Varžić, brigadir Ivan Galović, Kristijan Anđelić, Daniel Ikica i Iva Smoljan te drugi trkači koji svojim učešćem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Polazak je predviđen 6. jula 2020. godine u devet sati iz Memorijalnog centra Ovčara.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika