NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Umro najstariji čovjek na svijetu: Otišao u penziju tek s 80 godina

... | 23. Avgusta 2020.
14:50
Kalesija Online

Južnoafrikanac za kojeg se vjeruje da je bio najstariji čovjek na svijetu umro je u dobi od 116 godina, preživjevši španjolsku gripu, dva svjetska rata i aparthejd, javlja BBC. Dokumenti Fredyeja Bloma pokazuju da je rođen u provinciji Eastern Cape u maju 1904. godine, iako to Guinnesova knjiga rekorda nikad nije zabilježila.

Kad je bio tinejdžer, cijelu njegovu porodicu zbrisala je španjolska gripa, 1918. godine. Potom je preživio dva svjetska rata i aparthejd. Blom je rekao BBC-ju 2018. da ne postoji posebna tajna za dugovječnost.

Blom je proveo većinu života kao radnik, najprije na farmi, a onda u građevinskoj industriji, a u penziju je otišao tek kad je bio u 80-ima. Fredy Blom oženio je ženu s troje djece i odgajao ih kao svoju. Ima mnogo unuka Blomova porodica rekla je da je umro prirodnom smrću u subotu u Cape Townu, te kako ne vjeruje da njegova smrt ima veze s Covidom-19. “Još prije dvije sedmice djed je sjeckao drva. Bio je snažan čovjek, pun ponosa.”, rekao je glasnogovornik porodice Andre Naidoo za AFP. Međutim unutar nekoliko dana, skupio se “od velikog čovjeka u malu osobu”, dodao je.

(Tuzlanski.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin