NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Upriličen prijem za bivše načelnike općine Kalesija (FOTO)

| 19. Maja 2017.
12:22
Kalesija Online

U kabinetu općinskog načelnika danas je upriličen prijem za sve bivše načelnike naše općine. Sastanku su prisustvovali Zilha Ferhatbegović, Dževad Tosunbegović, Enver Jukanović, Hazim Halilović i Sead Džafić.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim i budućim projektima bitnih za našu općinu, te o napretku koji je ostvaren u mandatima svih načelnika.

Enver Jukanović je obnašao funkciju načelnika od 2004. do 2007. godine i on kaže da je neuporediva trenutna situacija u Kalesiji u odnosu na period kada je on bio načelnik. Najveći izazov je tada bila briga o povratnicima, ponovnom uspostavljanju sistema u Kalesiji ali zahvaljujući modelu “Marka na marku” čiji je upravo osnivač Enver Jukanović, Kalesija se “podigla” na noge. Taj model je korišten širom Bosne i Hercegovine.

-“Ako se sada vratimo unazad, dobit ćemo grčeve u stomaku. U tom periodu zbog potrebe užurbanog stvaranja uslova za život radili smo ono što bi se u normalnim okolnostima shvatilo kao nenormalnim. Mi smo tada zaista sa malim budžetom općine stvarali dobro projekte. Marka na marku je kalesijski model i od nas je potekao on je tada korišten u BiH”, rekao je Enver.

On je osim toga napomenuo da je, iako je tada općina raspolagala sa minimalnim iznosima u budžetu, uz podršku građana uspješno realizovano mnogo projekata. Komentarisao je i trenutne međuljudske odnose u Kalesiji, dodajući da su u odnosu na taj period jako loši.

-“Ovo sada što imamo je novo vrijeme, u koje trebamo da ulažemo svi zajedno i da učestvujemo u kreaciji novih uslova života, novih privrednih djelatnosti, obezbijeđenju uslova za dolazak turista, stranih investitora i naravno da se infrastruktura unaprijedi i da se svi zajedno ponosimo svojom općinom”, kazao je za NTV Jukanović.

Zilha Ferhatbegović je funkciju načelnike obnašala 1983. godine. Ona je ovom prilikom istakla da je očekivala veći odaziv načelnika, te da se sljedeći susreti trebaju organizovati tako da je prisustvo obavezno.

-“Meni je drago da smo se danas ponovo sastali na ovom tradicionalnom sastanku s tim što moram konstatovati da je ove godine broj načelnika znatno manji nego prethodnih godina. Trebalo je danas da se malo prisjetimo svega što smo radili prije rata, šta smo postigli i u poslijeratnom periodu”, kazala je Ferhatbegović.

Također je rekla i da su na sastanku razgovarali o budućim obavezama, te da su na sastanku imali dobrih ideja a i informacija o nekim investicijama koje su započete i koje će sigurno imati pozitivan efekat na Kalesiju.

Aktuelni načelnik Sead Džafić napomenuo je također da je žalosno što se nije odazvao veći broj načelnika.

-“Primio sam bivše načelnike, zaista mi je drago bilo ali istovremeno mi je žao što nisu mogli svi da se odazovu. Neki su opravdali, neki nisu, ali i to je slika naše Kalesije. Mi smo ljudi koji se nikada nećemo odazvati pameti, da kažemo da je vrijeme da ono što nije valjalo da mijenjamo, da popravljamo i da idemo dalje”, rekao je Džafić.

On je dodao i da su razgovarali o njegovom radu u proteklih šest mjeseci i da je načelnicima predočio šta je uradio i šta planira uraditi do kraja godine.

Dževad Tosunbegović kazao je da je lijepo vidjeti da nakon 25. godina od agresije na Kalesiju, ona funkcioniše u jednom sasvim novom ambijentu.

-“Mnoge stvari idu naprijed, praktično se Kalesija ne može porediti sa onom Kalesije prije rata i pogotovo nakon rata, danas imamo sasvim novu Kalesiju”.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme