NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi

... | 10. Oktobra 2019.
12:52
Kalesija Online

Crveni križ Općine Kalesija, u saradnji sa Poliklinikom za Transfuziologiju UKC-a Tuzla, danas je upličio još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je posljednja akcija koja je upriličena u toku ove godine, a koja se sprovodi pod sloganom “Darovana krv, spašen život”. Kako nam je kazao predsjednik mladih Crvenog križa općine Kalesija Muamer Đedović akciji se odazvalo 40 davaoca krvi.

“Možemo reći da je odziv građana jako dobar, do sada je krv darovalo blizu 40 osoba. Cilj je da se prikupi što više doza krvi za potrebe građana sa područja TK i pozvao bi sve one koji žele da daruju krv da to mogu učiniti na akcijama koje organizuje Crveni križ, ali i na odjeljenju Transfuzilogije svaki dan od 8:00 do 16:00 sati”, kazao je Đedović.

Da bi osoba darovala krv potrebno je da bude dobrog zdravstvenog stanja, ali isto tako Đedović nas je upoznao i sa tim da osoba koja želi darovati krv i učiniti human gest potrebno je da ispuni određene uvjete.

“Prije darivanja krvi neophodno je da osoba doručkuje, mora biti sita, kako ne bi bilo neželjenih posledica nakon darivanja krvi”.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi itekako su potrebne u našem društvu, a jedna doza krvi može spasiti tri života. Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davaoca krvi.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme