NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Uskoro pregovori oko novog kolektivnog ugovora za rudare: ”Bolji uslovi ili generalni štrajk!”

... | 12. Septembra 2019.
15:34
Kalesija Online

O stanju u Rudnicima Kreka razgovarano je danas na sastanku Sindikata ovog preduzeća sa predstavnicima Sindikata radnika u rudnicima u Federaciji BiH. Odlučeno je da rudari Kreke za sada neće u štrajk. Njihovi daljni koraci i mjere ovisit će o pregovaračkom procesu oko novog kolektivnog ugovora, poručili su iz Kreke.

”11.09.2019. godine istekao je aktuelni granski kolektivni ugovor. Jučerašnjim dogovorom između Vlade, predstavnika ministarstva i granskog sindikata odlučeno je da se važenje aktuelnog granskog ugovora produži do potpisivanja novog. Zaključak je i Parlamenta da se otpočne pregovarački proces vezano za novi granski ugovor,” rekao je za RTV Slon

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, te dodao: ”Rečeno je da ukoliko dođe do pregovora oko granskog kolektivnog ugovora i neželjenih dešavanja, a po pitanju sudbine pregovaračkog procesa – tada će se donijeti odluka o najavi generalnog štrajka u svim rudnicima rudnika u koncernu FBiH. Odluka o generalnom štrajku je vezana za sudbinu granskog kolektivnog ugovora poslodavaca i uposlenika u FBiH.”

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika