NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Uskoro u Tuzlu dolaze studenti sa studentske razmjene – Obezbijeđen smještaj

... | 30. Marta 2020.
17:51
Kalesija Online

U kriznim situacijama koordinacija nadležnih je ključna. No, čini se da koordinacija između Federalnog i kantonalnog nivoa trenutno ne funkcioniše dobro. Naime, iz Kantonalne uprave civilne zaštite imaju velike zamjerke na rad Federalne uprave civilne zaštite. Također, iz KUCZ Tuzla objašnjavaju da nabavka zaštitne medicinske opreme ide otežano, ali da se rješenje ovog problema uskoro nazire.

”Nema nikakve koordinacije sa nivoa FBiH prema nižim nivoima vlasti i ja iz medija saznajem. Kantonalni štab iz medija saznaje da je stigla neka oprema negdje… mi smo uspostavili proceduru i sve treba da ide preko nas: ulaz i izlaz robe ko u prodavnici. Federalna uprava nema smisla za to, jednostavno natovare i negdje odvezu..” rekao je Zoran Jovanović, direktor KUCZ Tuzla.

 Podsjećamo, Civilna zaštita je iz sredstava posebne naknade izdvojila 900 hiljada maraka za nabavku potrebne medicinske opreme, a ovu odluku odobrila je i Vlada TK. A iz Kantonalne uprave civilne zaštite objašnjavaju da se uveliko pripremaju i za dolazak studenata sa studentske razmjene u Tuzlu.

”Ministarstvo vanjskih poslova pokušava od Vlada kroz koje mora proći autobus dobiti saglasnost i mislim da smo pri kraju i možda će autobusi krenuti večeras, a za njih smo obezbijedili objekat gdje će biti u izolaciji najverovatnije 28 dana. Da imaju smještaj odgovarajući, da imaju internet da im ne bude dosadnu itd.” – rekao je Jovanović.

Studenti će tako biti smješteni u hotel sa zadovoljavajućim kapacitetom. Ova mjera, ističu iz Kantonalne uprave civilne zaštite, ima za cilj da preventivno djeluje i zaustavi širenje korona virusa.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika