NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Uspješne priče: Osnaživanje žena u ruralnim područjima

... | 12. Oktobra 2020.
17:20
Kalesija Online

U toku 2016. godine Udruženje građana “Vive Žene” iz Tuzle pokrenulo je aktivnosti na povezivanju ženskih grupa u Mrežu žena u Podrinju, a uporedo promovišući ulogu žene na selu. U početnim aktivnostima priključilo se 40 žena sa područja opštine Bratunac, da bi se do danas područje djelovanja mreže proširilo na opštine Srebrenica, Vlasenica i Milići.

Mreži se na samom početku djelovanja priključila i Safeta Beganović, članica Udruženja žena “Jadar” iz Konjević Polja.

– Moj problem je bio slaba informiranost u zajednici, nedostatak druženja i razmjena iskustava sa drugim ženama. U Mrežu sam se priključila zahvaljujući UG “Vive Žene” Tuzla. Stekla sam velika iskustva u pravljenju domaćih proizvoda, čula sam različite i korisne priče te na koncu usvojila nova znanja. Rad u okviru Mreže najprije mi je pomogao da dovedem u red svoje psihičko i zdravstveno stanje, i da svojim radom i trudom postanem vidljiva. Danas mogu reći da sam jaka žena, mogu da prevaziđem sve životne prepreke i da se izborim za svoja prava. I najvažnije od svega uspješna sam vlasnica peradarske firme u Konjević Polju, kaže Safeta za Tuzlarije.

Članica Mreže je i Paša Suljić iz Neformalne grupe “Suha”, koja navodi da je njen osnovni problem bio nesigurnost u samu sebe.

– Bila sam nedovoljno jaka psihički radi svih strahota rata koje sam doživjela na ovom području. Imala sam dosta neznanja iz raznih oblasti, ali zahvaljujući tuzlanskim psihoterapeutima dobila sam jačinu, odnosno adekvatnu pomoć. Dobila sam veliku psihosocijalnu pomoć, pravnu podršku, jednom riječju pomoć za sve što se obratim, ističe Paša.

Dodaje da se danas puno bolje osjeća i da njen životni izgleda potpuno drugačije.

– Osjećam se veoma jakom kada znam da iza mene stoji ova Mreža, stekla sam nova iskustva koja veoma često koristim u svom životu, jednostavno osjećam se snažnije i sigurnije u svim segmentima života. Posebno je pohvalno ekonomsko osnaživanje, odnosno svoj kućni budžet poboljšam upravo zahvljujući sajmovima koje Mreža organizuje. Svoje proizvode plasirat ću 17. oktobra, na Trgu slobode u Tuzli, u okviru sajma proizvoda sa sela, veli Paša.

Prvi susret sa “Vive Žene” učiteljica Alema Talović iz Cerske imala je 2005. godine.

– Tada su one posjećivale porodice u mom mjestu i pružale im psihosocijalnu pomoć. Kroz razgovor uključile su se i u rad sa školskom djecom u mom mjestu i na tom polju također ostvarile saradnju. Kao žena osjetila sam potrebnu da na jedan način aktiviram i ostale mještanke Cerske, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg života na ovom prostoru. Počeli smo da organizujemo zajednička druženja, potom izlete, sijela, jednostavno da se borimo za naša prava jer kao pojedinci nismo mogli gotovo ništa. “Vive Žene” pomogle su nam gotovo u svemu. Najprije u pružanju pravne pomoći, ali i ekonomske. 2016. godine odlučili smo da formiramo Udruženje žena “Cerska”, čije će te članice moći upoznati na sajmu u Tuzli, 17. oktobra – navodi Alema Talović za Tuzlarije.

Ono što je važno istaći da Mrežu žena u Podrinju čine članice različitih etničkih pripadnosti, koje zajednički rade i zajednički se zalažu za poboljšanje života žena. Sve to je dodatna vrijednost za ovu Mrežu, jer i dalje na ovim područjima su prisutna razdavajanja, sterotipi, prerasude jednih prema drugima. Zajednički radeći u ovoj Mreži, žene prevezilaze nametnute sterotipe i predrasude te daju svoj doprinos širenju tolerancije i izgradnji mira.

Izvor: tuzlarije.net

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin