NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vaša pisma: Kalesijski policajci tužili Vladu TK, Općinski sud presudio u njihovu korist

... | 29. Februara 2016.
20:20
Kalesija Online

Oko četrdeset policajaca, namještenika pripadnika MUP-a TK-a iz Kalesije tužilo je Vladu Tuzlanskog kantona zbog neisplaćenih obaveza u povodu radnog odnosa, plaće, drugih primanja policijskih službenika, dok je Zakonom decidno propisano primanja policijskih službenika i namještenika.

policija

Policijske službenike, namještenike u postupku zastupa advokat Zlatan Bektić iz Živinica, od kojeg saznajemo da je isti nemoćan da bilo šta učini u povodu postupanja suda, Prema članu 420. Zakona o parničnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine sud u parnicama iz radnih odnosa ima obavezu obraćati posebnu pažnju na potrebu hitnog rješavanja radnih sporova.

Nakon presude općinskog suda Kalesija u korist policijskih službenika i namještenika od strane vlade je uložena žalba, te je predmet prebačen na Kantonalni sud Tuzla, te do danas dan isti nije rješavan, bez obzira što je isti pokrenut krajem 2012 godine.

04

Obzirom da nije postupljeno shodno gore navedenom članu Zakona o parničkom postupku tražena su i objašnjenja od Visokog sudskog tužilačkog vijeća kom prilikom isti se u svom dopisu istakli da su utvrđeni djelimično propusti suda u pogledu dužine trajanja postupka.

05

Kantonalni sud u Tuzli je svojim dopisom naveli „Ovi predmeti nisu završeni iz razloga što Kantonalni sud u Tuzli na građanskom referatu ima veliki broj neriješenih predmeta, a nedovoljan broj sudija. Trenutno sudu nedostaje 3 sudija koji bi radili na ovom referatu, jer su sudije otišle u penziju u 2015. godini i postupak imenovanja novih sudija traje već duži vremenski period i to je razlog zbog kojeg se predmeti ne mogu brže rješavati“, što je u samom pogledu odgovora krajnje nekorektno uzimajući u obzir šta je propisao Zakon i koji su vremenski rokovi, samog podnošenja tužbe i njenog rješavanja, te ovaj odgovor i sam po sebi smiješan jer isti je dostavljen od strane Visoke institucije BiH.

02

Postavlja se pitanje pravne države i njenog funkcionisanja kada je očigledno da su radnici upravu te da se u tim slučajevima ne primjenjuje Zakon.

Dokle sve ovo da traje???

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme