NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Važne preporuke veterinara prilikom klanja i zbrinjavanja otpada životinjskog porijekla

... | 6. Avgusta 2019.
12:10
Kalesija Online

Bliži se Kurban bajram, pa zbog toga je potrebno posebnu pažnju obratiti prilikom nabavke i vjerskog obrednog klanja životinja. Stoga je jako važno da životinja bude poznatog zdravstvenog stanja, a veterinari apeluju na sve građane da poštuju propise o kurbanu, preporuke, te da je naophodno izvršiti preglede životinja namijenjenih za klanje.

“Prilikom nabavke kurbana jako je bitno da znamo kakvog je zdravstvenog stanja životinja, da posjeduje identifikacionu oznaku, eventualno pasoš ili drugo obilježje koje obilježava tu životinju. Pored identifikacione oznake potrebno je da životnja posjeduje svjedodžbu o zdravstvenom stanju i kretanju. Da bi životinja imala svedodžbu o zdravstvenom stanju bitno je da su nad životinjom koja ide na klanje provedene mjere propisane naredbom Ureda za veterinarstvo za 2019. godinu. Na osnovu toga ovlaštene veterinarske organizacije provode mjere cijepljenja, vađenje krvi ili uspostavljanje dijagnostike na određene bolesti”, kazao je za NEON Televiziju Edin Hamzić, doktor veterinarske medicine.

Kada je u pitanju sitna stoka, odnosno ovce rade se preventivna cijepljenja protiv bruceloze i ne bi trebalo klati životinje tri mjeseca nakon vakcinacije. A kada govorimo o krupnoj stoci, odnosno govedima bitno je da se urade dijagnostičke pretrage na brucelozu, leukozu i tuberkulozu.

Važno je znati i na koji način zbrinuti otpad životinjskog porijekla nakon klanja, što je obaveza kako prema vjerskim propisima, tako i prema postojućoj zakonskoj regulativi.

“Kada pričamo o klanju i neškodljivom uklanjanju ostataka te životinje potrebno je pronaći pravu lokaciju, na nekom udaljenijem mjestu od naselja, te je potrebno na pravi način dezinfikovati područje zakopa, i potrebno je ukloniti neškodljivo, odnosno što dublje u zemlju zakopati i posuti krečom ili nekih drugim dezinfikacionim sredstvom”, kazao je Hamzić.

Nekada je bruceloza bila rasprosrtanjena na našoj regiji, a ove godine su bila prijavljena 4 slučaja od strane Veterinarskog zavoda u Tuzli.

“Četiri životinje su uklonjene, što znači da bruceloza još postoji na našim područjima. Ta bolest je zoonoza, odnosno prenosi se na ljude, direktnim kontaktom najviše, kao i sa zaražene životinja na drugu zdravu. Te ukoliko vlasnici uoče neke simptome potrebno je da pozovu veterinara i tu životinju izoluju i ne spajaju sa drugim životinja, dok se ne utvrdi da li životinja pozitivna na bruceluzu”.

Poreporuka veterinara prije klanja jeste i da se obrati pažnja na slijedeće: da životinja ne ispoljava klinički manifestne znake bolesti, da izgledaju zdravo, te ukoliko primijete promjene na ponašanju životinje ili vizuelne promjene, promjene na unutrašnjim organima da se jave u ovlaštenu veterinarsku organizaciju.

Vlasnik i samoinicijativno može zahtjevati vađenje krvi životinje koju želi da zakolje u ovlaštenim veterinarskim labaratorijama, a cijena je 10 KM. U veterinarskoj stanici Vetpromet Miljanovci, Kalesija možete uraditi testiranje i preglede životnija, te će u saradnji sa Veterinarskim zavodom u Tuzli uraditi pretrage o bolestima i zoonozama kod životinja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme