NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Večeras promocija knjiga „Hadž iz Bosne“ i „Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke“

... | 26. Juna 2018.
08:06
Kalesija Online

U BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji Sa Mrežom mladih Medžlisa IZ Kalesija,  „Korakom“ i „Proaktivom“, organizuje promociju dvije  knjiga: „Hadž iz Bosne“ i „Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke“.

O knjigama i hadžu će govoriti porf. dr. Aladin Husić, autor knjige „Hadž iz Bosne“, i magistar Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Promocija će se održati  večeras u 18:00 sati, u kalesijskom BKC-u.

Knjiga  Hadž iz Bosne u osmanskom periodu  je podijeljena na osam tematskih cjelina i obuhvata različita pitanja kao što su broj hodočasnika iz pojedinih mjesta, teritorije iz kojih dolaze, pitanje odlaska ženske populacije na hadž, putevi kojim su naši hodočasnici išli, ekonomsko stanje hadžija, sredstva kojim su se služili te šta su sve susretali na svom putu.priča o hadžu lijepa i duga nekoliko vijekova, ispunjena rijetkim detaljima međukulturalnog prožimanja koje je dolazilo sa hadžom koji je sam po sebi bio važna dionica našeg kulturnog i vjerskog identiteta.

“Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke“ obuhvata period od osnivanja biblioteka 1537. godine do danas. Riječ je o najstarijoj biblioteci na ovim prostorima. Od vremena njenog osnivanja pa do danas ona je čuvar pamćenja Bošnjaka

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave