NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/Mjesec podizanja svijesti o karcinomu kod djece

... | 5. Septembra 2020.
10:48
Kalesija Online

Vrpca u zlatnoj boji simbol je borbe djece oboljele od raka, vrpca u zlatnoj boji koju nosimo znak je podrške roditeljima i djeci oboljeloj od raka. Njihova borba je duga i teška, a razumijevanje i podrška okoline olakšava im brige sa kojima se suočavavaju i nakon izlaska iz bolnice. Hemoterapije ostavljaju posljedice na njihovo zdravlje, a vraćanje u školu i drugim obavezama također zna biti stresno, potrebno je mnogo snage jer oni se vraćaju narušenog imunog sistema, neki od njih i bez kose zbog toga je svijest ljudi koji ih okružuju jedan od bitnih faktora ponovom prilagođavanju. Iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka kažu da su u  mjesec u septembru  koji se obilježava  kao mjesec podizanja svijesti o dječijem raku ovog puta fokus stavili na priod nakon izlječenja. Atifa Buldić- Bešić kaže da postoje mnogobrojene posljedice liječenja kako kratkoročne tako i dugoročne.

Kada se suoči sa rakom kod djeteta svakom roditelju to je jedno od najtežih saznanja i i najtežih borbi koje će zajedno sa svojim djetetom da vodi. Ta borba je lakša kada ima podršku drugih roditelja koji se suočavaju sa istim problemeom ali i drugih stručnih osoba. U Udruženju „Srcem za djecu oboljelu od raka“n pružaju baš takvu podršku. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ osnovano je u aprilu 2003. godine., Udruženje je od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, izraslo u respektabilnu organizaciju Djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama pružaju smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku; organiziraju godišnje rehabilitacione kampove i pomažemo s nabavkom lijekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu. Osim pomenutog tu je još mnogo drugih projekata i kampanja od kojih izdvajamo „Moja kosa tvoja kosa“, koji omogućava doniranje kose za perike djeci koja su u toku borbe sa opakom bolešću ostala bez svoje. Svaki put kaže Atifa, mama koja je sa svojom djevojčicom pobijedila rak, kada doniraju periku bude emotivno.

Više u videu

Na godišnjem nivou, oko 12 do 15 je novootkrivenih slučajeva u TK koji se odnose na rak kod djece. Ono što je još cilj Zaltnog septembra kaže naša sagovornica jeste istaći uspješne mlade ljude koji su pobijedili rak. Oni su iz te borbe izašli jači i ostvarili svoje snove. Neki studiraju a neki su nakon studija počeli graditi karijere. Za kraj poručuje Buldić Bešić kažite roditeljima djece oboljele od raka tu sam uz tebe, na mene možeš računati. Pokažite razumijevanje. Kad im se šuti pustite ih da šute. Ne postavljate puno pitanja i ne osuđujte jer njihove borbe zaista su ogromne kako sa njihova tako i zaleđa mališana koji su se trebali samo brinuti koju igru će igrati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, NEON TV - Video prilozi