NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/Obilježavanje 25. godišnjice bitke na Lisači

... | 23. Novembra 2019.
14:05
Kalesija Online

Jedna od najkrvavijih i najhumanijih bitki dogodila se na Lisači, 1994. godine. Veličanstvena bitka koja je pokazala dostojanstvo i hrabrost vojnika ARBiH. Borba za oslođašanje Lisače od pripadnika vojske republike srpske trajala je punih 17. dana. Nakon bezuspješnih pokušaja srpske vojske u stalnim napadima iz rejona Stolica prema neprobojnom obruču jedinica armije, pred zalazak sunca 25. novembra, srpske ruke 61. četnika bile su visoko iznad srpskih glava. Teškim borbama i pregovorima Gazije su uspjele osloboditi Lisaču od neprijatelja.

Da je važno govoriti o događajima iz prošlosti, potvrdio je i profesor historije u OŠ Kalesija, Ismar Hukić, koji je došao sa učenicima 9. razreda.

Glavni dio posla prilikom oslobađanja Lisače odradili su pripadnici 241. sprečansko-muslimanske brigade „Gazije“, uz pomoć ostalih kalesijskih jedinica i jedinica Drugog korpusa. Od bitke na Lisači prošlo je 25. godina,a u četvrtak je obilježena godišnjica. Predstavnici Općine Kalesija, boračkih udruženja, Nazavisne bosanske liste, te brojni građani i prijatelji položili su cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježju, te su odali počast najhrabrijim sinovima bosanskim. Sa obilježavanja je poručeno da se nikada ne zaborave oni čija su imene uklesana na spomen ploču i koji su svoje živote dali za odbranu domovine.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi