NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/ Rifet Suljić iz Rainaca poljoprivredom se bavi 20 godina: Krenuo sa jednom ovcom, došao do brojke od 28 grla goveda

... | 19. Januara 2022.
15:03
Kalesija Online

O proljetnoj sjetvi koja će biti izazov za poljoprivrednike zbog poskupljenja sve više se govori.
Poljoprivrednici su u strahu, nadaju se rješenjima.
Jedna od tema o kojo se također mnogo govori jeste i cijena mlijeka, koja je kako kažu oni koji uzgajaju stoku, godinama ista.
Iz tog razloga danas smo posjetili farmu Suljić u Raincima Donjim.

Rifet Suljić stočarstvom se bavi 20 godina.. Trenutno ima 28 grla, od čega 20 muznih krava.  Osim pomenutog, na farmi Suljić je I 20 ovaca, 4 koze, i oko 40 koka.

” U Raince sam došao kao dijete, u toku rata. Poljoprivredom se bavim jer to volim. Krenuo sam sa jednom ovcom, ona je dobila dvoje janjadi. Nakon nekog vremena kupio sam kravu i tako…Sve krave danas koje se nalaze na farmi smo ovdje uzgojili, nismo kupovali..”kaže Rifet.

Dnevno proizvedu oko 250 litara mlijeka..Već nekoliko godina u avliji Suljića je i otkupna stanica za mlijeko, gdje svaki drugi dan mljekari predaju 1500 litara milijeka, što sa farme našeg sagovornika što od njegovih kooperanata. Što se tiče plaćanja, odnosno redovnosti isplate time su više nego zadovoljni. Međutim, ono što ističu kao problem jeste cijena po jednom litru mlijeka..

Zbog cjelokupne situacije, poskpljenja Suljić razmišlja da smanji proizvodnju.

Više u prilogu

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi