NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/U Kalesiji otvorena izložba “Izvorna muzika, naša muzika”

... | 22. Septembra 2021.
18:01
Kalesija Online

U BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija danas je  otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike, festivalu izvorne muzike u Kalesiji  kao i predstavljanje aktivnosti o kandidovanju izvorne muzike na UNSCO listu nematerijalne baštine. 
Izložba je otvorena u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“.

Prvi festival izvorne muzike u Kalesiji održan je 24.novembra 2004.godine. Nastupile su četiri izvorne grupe: Kalesijski zvuci, Saranija i Zatešani, Odjek Vukovija i Jarani Živinica.. U početku je Festival imao takmičarski karakter ali je vremenom postao revijalniji i priča koja traje dugi niz godina. Upravo je to bila tema izložbe postavljene u galerijskom prostoru JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona obilježava Dane evropskog naslijeđa, koji se kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.U narednih deset dana pet ustanova sa područja Tuzlanskog kantona će realizovati manifestaciju “Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”.

Izložbu u JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija otvorenom je proglasila Enisa Hajdarević Šojko muzička urednica BH Radija 1.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi