NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO: U rad puštena prva vjetroelektrana u BiH

... | 14. Marta 2018.
18:14
Kalesija Online

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i brojni drugi.

Vjetroelektranu je u pogon pustila Borjana Krišto, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH koja je prije sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju VE Mesihovina.

“Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi na djelo i izgradila ovakav objekt na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Veseli me da je ovakav objekt izgrađen na prostoru Kantona 10 koji uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Krajem septembra 2010. godine stajala sam ovdje s mnogima od vas i položila kamen temeljac. Mnogi su tada govorili da se radi o predizbornim potezima HDZ-a, kao što to i danas govore za prekategorizaciju graničnih prijelaza i neke zakone koje predlažemo, a to su naši programski ciljevi”, kazala je Krišto.

Dodala je da ova investicija daje sjajan impuls ekonomskom i svakom drugom razvoju ovog područja, posebno Tomislavgrada.

“Neki će reći da se puno vremena izgubilo, istina je da je prošlo nešto više od sedam godina, ali uzimajući u obzir to da se izgubio jedan mandat kad su neki drugi odlučivali u ime hrvatskog naroda, smatram da je ovo veliki dan za sve nas. Ovako pokazujemo i da je Kanton 10, a i Bosna i Hercegovina siguran prostor za plasman stranih investicija”, zaključila je Krišto.

Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede HZHB kazao je da je ovo investicija od blizu 82 miliona eura, od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW).

“Kako bismo povećali svoju proizvodnju Elektroprivreda HZHB od postanka radi i gradi. U posljednjih nekoliko desetljeća to su HE Peć-Mlini i HE Mostarsko blato, a sve kako bi poboljšali kvalitet vlastite usluge. Vjetrolekrana Mesihovina je prvi ovakav objekt u Bosni i Hercegovini, a njenu izgradnju podržali su svi novoi vlasti”, kazao je direktor Gilja.

Projekt je to Elektroprivrede HZHB pokrenut još davne 2004. godine u okviru kojeg su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dat lokalitetu Mesihovina u općini Tomislavgrad.

“VE Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje blizu 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom blizu 27.500 domaćinstava”, kazano je na svečanosti otvorenja.

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin kazao je da će po koncesijskom ugovoru 2,05 posto od proizvedene i prodane električne energije pripasti lokalnoj samoupravi.

“Naravno, nije sve u novcu, vrijednost ove investicije je višestruka. Izgrađene ceste mogu poslužiti kao protupožarni putevi i izletišna atrakcija, a mnogo toga je još što donosi ovakva investicija”, kazao je Vukadin najavivši ove godine puštanje u pogon još jedne vjetroelektrane na području svoje općine.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika