NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO: U Seferovićima spremala se ćetenija

... | 14. Januara 2020.
11:15
Kalesija Online

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar a to je shvatila i Amela Karić koja je zajedno sa svojim prijateljicama i majkom odlučila da sprema ćeteniju u naselju Seferovići (Križevići) i da postupak pravljenja snimi i objavi na svojoj youtube stranici Emiramis kuhinja.

“Ćeteniju smo baš jučer spremale. Gledale smo na društvenim mrežama kako se sprema, a raspitivale smo se i kod starijih osoba kako se sprema. Prvu ćeteniju smo pravile u sobi i nažalost nismo uspjele da je uradimo kako treba, ponovile smo isti postupak, ali opet nije uspjelo, pa smo malo istraživale i našle smo savjet da se ćetenija sprema na niskim temperaturama”, kazala je Karić za NEON Televiziju.

Kako bi ćetenija uspjela, odlučile su se da je van kuće spremaju i to na terasi i ni manje ni više nego na temperaturi od -3 stepeni celzijusa.

-“Tad smo konačno uspjele. Samo je bilo bitno da bude niska temperatura. Bile smo presretne, počele smo pričati o starim običajima i kako su nekada pravile žene ćeteniju. Starije žene su nam pričale o tome kako su prije djevojke izlazile na mraz da ćeteniju hlade i čuvaju od momaka koji dođu sa namjerom da je ukradu a usput i da malo ašikuju sa djevojkama”, govori kroz smijeh Amela.

Ona kaže i da im je cilj bio da se zabave, nasmiju a da malo i poigraju, kako bi ostala lijepa sjećanja, a kako bi zabilježila spremanje ćetenije snimala je cijeli proces sa detaljnim uputama na koji se način sprema.

U izradi ćetenije učestvovale su: Amira Jašarević, Fahrija Jašarevic, Jasmina Ibrahimović, Amira Jašarević, Anida Jašarević, Elvedina Karaegivić, Adelisa Jašarević, Belma Jašarević i Amela Karić.

Video možete pogledati u nastavku:


Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika