NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici dalo saglasnost za uvođenje covid-potvrda na državnom nivou

... | 16. Decembra 2021.
17:31
Kalesija Online

Također, Vijeće ministara BiH je upoznato s Informacijom o realizaciji nabavke vakcina protiv Covid-19 zaraznog oboljenja i realizaciji donacija kao podrške odgovoru na Covid-19 koje je realiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Na današnjoj 45. sjednici Vijeća ministara BiH dalo je saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje naše države sistemu EU digitalnih Covid-potvrda.

To će omogućiti nastavak procedure uvezivanja ovih potvrda na državnom nivou, a s ciljem jednostavnijeg putovanja.

Potrebna je saglasnost oba entiteta i Distrikta Brčko, ali i Vijeća ministara BiH, što je danas i učinjeno. 

Nosilac tehničkog rješenja bit će Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), dok bi Ministarstvo civilnih poslova BiH trebalo da nastavi sa radom na uspostavljanju sistema certificiranja.

Verifikacija digitalnih covid-potvrda u BiH

Vijeće ministara BiH je prethodno resorno ministarstvo upoznalo sa Informacijom o potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH organizirat će ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH, a cilj je da potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta.

Također, Vijeće ministara BiH je upoznato s Informacijom o realizaciji nabavke vakcina protiv Covid-19 zaraznog oboljenja i realizaciji donacija kao podrške odgovoru na Covid-19 koje je realiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Prema Informaciji, u BiH je u periodu od 2. marta do 7. septembra 2021. godine putem Ministarstva civilnih poslova stiglo 1.859.750 doza vakcina, uključujući sva tri mehanizma COVAX, EU4Health i donacije.

Pregled donacija

U okviru Zakona о lijekovima i medicinskim sredstvima BiH vakcine su raspoređene nadležnim zdravstvenim institucijama entiteta i Distrikta Brčko, u omjerima koji su dogovoreni prema mehanizmu nabavke i načinu pakovanja vakcina pojedinih proizvođača.

Sastavni dio informacije je i pregled donacija lijekova, medincinskih sredstava, zaštitne opreme koja je kao podrška odgovoru na Covid-19 putem Ministarstva civilnih poslova stigla u BiH do septembra 2021. godine.

U Informaciji su sadržani detaljni podaci o 24 pristigle donacije uz navođenje institucija kojima su dodijeljene i datumima raspodjele donirane pomoći, koja uključuje anesteziološke ventilatore, pulsne oksimetre, lijekove, testove i setove za testiranje, zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva, rashladne uređaje za čuvanje vakcina.

avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika