NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Više od 3.000 radnika protestuje u Zvorniku

| 21. Aprila 2017.
11:24
Kalesija Online

Više od 3.000 radnika zvorničke kompanije “Alumina”, “Boksita” iz Milića i Rudnika iz Srebrenice okupilo se danas u centru Zvorniku na protestu organizovanom zbog blokade računa koju je “Alumini” uveo Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila.

Radnici nose transparente “Nema Zvornika bez ‘Alumine'”, “Mi nosimo regiju Birač i pustite nas da radimo”, “Dalje ruke od naše fabrike!”.

Na protestnom skupu, između ostalih, govorit će predsjednik Sindikata “Alumine” Radenko Smiljanić, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i predsjednik kompanije “Boksit” Rajko Dukić.

Zaključci koji će biti doneseni na protestnom skupu radnici “Alumine” predat će Osnovnom sudu u Zvorniku.

Radnici su najavili da će, ako hitno ne dođe do deblokade račina “pravdu potražiti” u Banjoj Luci.

Osnovni sud u Zvorniku je prije 12 dana blokirao račune Alumine na zahtjev fočanske firme Pavgord, koja traži naplatu potraživanja od 155 miliona KM,  koje je ta kompanija ranije za 6,5 miliona eura otkupila od litvanske UKIO banke.

Zvornički Osnovni sud odbio je da postupi po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, koji je naložio deblokadu računa.

Fočanski Pavgord jučer je uputio pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u kojem je naveo da je spreman da se račun Alumine deblokira, ako će njegova firma, po osnovu spornih potraživanja, postati suvlasnik zvorničke firme.

Pavgord je, kako je navedeno u pismu, spreman da ponudi,  radi što bržeg razrješenja ovih problema, odustajanje od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opći isplatni red.

Ta potraživanja Pavgord je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač Alumine, navodi se u pismu koje je Pavgord uputio Dodiku.

Faktor.ba

Komentari

Kategorija: Društvo i politika