NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vlada TK: Efikasna multisektorska saradnja u borbi protiv maloljetničke delinkvencije

... | 28. Juna 2022.
17:14
Kalesija Online

Vlada TK prihvatila je Informaciju Ministarstva pravosuđa i uprave o maloljetničkoj delikvenciji na području Tuzlanskog kantona. Informacija obuhvata periode januar-decembar 2021. godine i januar – mart 2022. godine. Na osnovu statističkih pokazatelja može se reći da je stanje sigurnosti iz oblasti maloljetničke delinkvencije na zadovoljavajućem nivou.

Takav rezultat koji se postiže u borbi protiv maloljetničke delikvencije predstavlja odraz multisektorske saradnje između relevantnih subjekata na području Tuzlanskog kantona. Posebna pažnja poklanja se prevenciji maloljetničkog prestupništva kroz donošenje i realizaciju Programa prevencije, intrevencije i resocijalizacije maloljetničkog prestupništva za period 2020-2023. godina.

U realizaciju je uključeno 6 resornih ministarstava koja se u radu susreću sa problematikom maloljetničkog prestupništva. Glavni cilj Programa prevencije, intrevencije i resocijalizacije maloljetničkog prestupništva je smanjenje maloljetničkog prestupništva. Pored toga, TK u svom radu daleko prednjači ispred drugih kantona u Federaciji BiH, ako se uzme u obzir da smo jedan od rijetkih kantona koji postupajući po zakonskim odredbama iz Zakona o zaštiti i postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH, unutar Uprave policije – MUP-a TK, ima sistematizovan Odsjek za maloljetnike koji se sastoji od više ovlaštenih službenih osoba, certifikovanih za rad sa maloljetnicima.

Kantonalnom tužilaštvu postoji Odjeljenje za maloljetnike koje se sastoji od više tužitelja, te je u radu i JU “Odgojni Centar” Tuzlanskog kantona, u čijoj nadležnosti je provođenje odgojnih mjera upućivanja maloljetnika u odgojni centar i u kojoj se vrši dijagnostika i opservacija maloljetnih učinitelja krivičnih dijela.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika