NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vožnja bicikla ili trčanje? Šta je bolje za zdravlje i održavanje forme?

... | 1. Jula 2020.
18:50
Kalesija Online

I vožnja bicikla i trčanje su aerobne vježbe koje koriste vašem zdravlju. Ljudi širom svijeta rade jedno i drugo kako bi bili u kondiciji i doveli tijelo u formu, no jeste li se ikada zapitali što je bolje? Iako ne morate birati te možete voziti bicikl i trčati, važno je shvatiti razliku kako biste mogli odabrati varijantu koja je za vas učinkovitija.

Za početak, trčanje je jeftinije i odlično za sagorijevanje tvrdokornih masnoća te se izvrsno slaže i s drugim vježbama. Međutim, uporedimo biciklizam i trčanje i po nekim drugim faktorima koji bi mogli utjecati na vašu odluku čime se baviti.

Što sagorijeva više kalorija?

Koliko kalorija sagorijevate, ovisi o intenzitetu i vremenu koje ulažete u bavljenje određenom vježbom. Općenito, trčanje sagorijeva više kalorija nego biciklizam jer koristite više mišića i srčani puls je veći. Ipak, vožnja bicikla je manje intenzivna pa može duže trajati.

Šta pomaže izgraditi mišiće?

Bicikliranje pomaže izgraditi mišiće u donjem dijelu tijela. Trčanje pak ne gradi mišiće, ali pomaže bolje ih tonirati.

Šta je bolje za mršavljenje?

Mršavljenje uglavnom ovisi o kalorijskom deficitu koji je moguće ostvariti ako se bavite bilo kojom tjelesnom aktivnošću. Kombinacija dijete i tjelovježbe jedino je što garantuje manji broj na vagi.

Šta je bolje za zdravlje srca?

Aerobne vježbe općenito mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje pomažući srcu da pumpa kisik učinkovitije nego inače. Prema riječima stručnjaka, pet sati energičnog vježbanja sedmično dovoljno je da zdravlje srca držite na zadovoljavajućem nivou.

(Index.hr)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin