NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vožnja bicikla je zdrava i zabavna aktivnost

... | 6. Aprila 2020.
19:52
Kalesija Online

Za biciklizam se odlučije sve više osoba. Prednosti ovog sporta su mnogobrojne, a vožnja bicikla je zabavna i zdrava aktivnost. Vožnja bicikla ima velike fizičke i mentalne benefite za zdravlje. To je terapija za um, radost za srce i eliksir za naš organizam. Mahir Huremović zahvaljujući redovnoj vožnji bicikla može se pohvaliti dobrom formom, a otkrio je i formulu za zdrav i sretan život.

“Prednosti biciklizma su mnogobrojne a neke od njih su da poboljšava zdravlje, održava formu, pomaže u mršavljenju, a svakako da i poboljšava metabolizam. Biciklizam mi pomaže da se “riješim” negativne energije i pravi je ispušni ventil za sve negativne emocije”, kazao je Huremović, koji je i član Biciklističkog kluba “Kalesija” .

S obzirom da biciklizam se ubraja i u individualni sport, što u danima pandemije vožnja bicikla može biti idealna fizička aktivnost. Najbolje je da pobjegnete negdje od gradske gužve, iskoristite čari prirode, jer ako smo izloženiji čistom zraku, boravak u prirodi nas čini otpornijim na bolesti.

“Vožnja po prirodi može smanjiti krvni pritisak i holesterol te zaštiti od raznoraznih bolesti kardiovaskularnog sistema.
Čitao sam, prije nekoliko dana da je Njemački “Der Spiegel” objavio zanimljiv tekst o tome koje je prijevozno sredstvo najbolje koristiti u vrijeme pandemije koronavirusom, mogli ste pogoditi da je to bicikl! U vrijeme pandemije koronavirusa koji izaziva plućne bolesti, biciklizam je važan jer može imati i preventivni učinak. Oni koji redovno voze bicikl čak i ležerno, snizit će krvni pritisak – ako pate od hipertenzije. To, opet, smanjuje mogućnost od težih posljedica koronavirusa. Preporučuje se i dijabetičarima da koriste bicikl u svakodnevnom prijevozu. Biciklizam je zdrav i za ljude koji nemaju neku prethodno zabilježenu bolest jer snaži pluća”.

U vrijeme kada se još uvijek borimo sa nevidljivim neprijateljem zvanim korona najbitnije je da se pridržavamo preporuka i izdatih mjera, kako bismo zaštitili sebe i druge osobe. Na koji način ćemo provesti vrijeme u karantinu zavisi od nas, posvetimo se porodici, bez grupisanja i obilaska komšija, prijatelja… Izađimo iz ove priče kao pobjednici.

Očuvati svoj um i tijelo možete uz pomoć biciklizma. Sami, izolovani od drugih, posjetite turističke potencijale Kalesije. Oslobodite se svega negativnog što se nalazi u vama. Uživajte u vožnji bicikla. Vrijeme je za restart. Na kraju Huremović je i dao jedan savjet, koji će sigurno koristit mnogim sugrađanima.

“Na kraju, moj savjet je da, svi koji su u mogućnosti počnu voziti bicikl u prirodi, posebno sada u vrijeme pandemije, uvažavajući preporuke, bez grupisanja, a time i kažu zbogom lošim emocijama, stresu i jednostavno uživaju u vožnji bicikla. Čitao sam da su studije pokazale da umjerena tjelesna aktivnost, kao što je biciklizam, jača imunosni sistem, što nas automatski čini zdravijima”

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Magazin