NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Vrednovanje škola na području Tuzlanskog kantona: Osnovna škola “MEMIĆI” napravila najveći pomak na rang listi

... | 9. Januara 2012.
18:38
Kalesija Online

Ovih dana je Pedagoški zavod Tuzla izvršio vrednovanje rada Osnovne škole Memići za rezultate u školskoj 2010/11.godini.

Na osnovu obimne i uredne dokumentacije a prema instrumentariju po kojem se vrednuju sve škole na Kantonu, OŠ Memići ostvarila je izvanredne rezultate i vrlo uspješno ispunila svoj program rada.

Škola je osvojila 2.227 bodova što je više za 601 bod u odnosu na prethodnu 2009/2010.godinu.

U rangu škola koje imaju 400 do 500 učenika zauzela je 6. mjesto u odnosu na raniju godinu kada je bila petnaesta, posljednja.

Na ukupnoj rang listi od ukupno 85 škola na području TK škola je zauzela 38. mjesto a napredovala je za 36. mjesta u odnosu na prethodnu godinu kada je bila 74.

Na nivou općine Kalesija sa posljednjeg mjesta u 2009/2010. godini došla je na 3.mjesto.

Bolji su rezultati u učenju i vladanju učenika. Uspjeh na takmičenjima na nivou općine i kantona je duplo bolji nego ranije. Odnos prema školskoj imovini postao je krajnje odgovoran. Nema više oštećenja namještaja, učila i druge imovine. Razrednici i Odjeljenske zajednice su učinjeni odgovornim za uspjeh i neuspjeh u razredu kao i odnos prema imovini.

Česte su pohvale, ali i poduzimanje propisanih odgovarajućih mjera protiv onih koji ne poštuju svoje propisane obaveze.

Nastavničko vijeće je 23.12.2011.godine je izrazilo zadovoljstvo ostvarenim i vidljivim napretkom škole i rad ocjenilo uspješnim.

Školski odbor, na čelu sa profesorom Smajilom Latifovićem, je također vrlo zadovoljan rezultatima vrednovanja škole i odao je zahvalnost svim zaposlenim, a posebno direktoru škole Samiru Haliloviću za dobru organizacija rada i uloženi trud koji je dao ovakvo dobre rezultate.

Vrijedno je napomenuti da se u školi radi krajnje javno, pozivi na sjednice se blagovremeno ističu na oglasnoj tabli škole i izvodi zapisnika sa zaključcima.

Ono u čemu se škola Memići može poslužiti primjerom drugima je javno sprovođenje prijema radnika u radni odnos uz potpuno transparentno poštovanje konkursne procedure. Ni na jedan prijem u školi nije bilo žalbi iako je na svakom konkursu bio veliki broj prijavljenih kandidata.

Učnici i roditelji se informišu putem školskih novina „Izvor“ koje izlaze redovno i školske Web i facebook stranice.

Finansijaka disciplina u školi je prisutna, a rezultat je blagovremeno nabavljanje potrebnih materijalno-tehničkih sredstava za uređenje školskih prostorija i dvorišta.

Ne nedostaje sredstava za održavanje higijene i nabavke potrebnog didaktičkog materijala.

Dobrim projektima i uspješnom saradnjom sa nevladinim organizacijama i općinom Kalesija škola je nabavila brojna nastavna sredstava, noviju informatičku opremu, laptope, projektore, projektna platna, čart table i druga.

Školska biblioteka je obogaćena potrebnim naslovima lektire za devetogodišnje obrazovanje u vrijednosti 4.500, 00 KM.

Ovakvi rezulteti rada uslijedili su nakon što je direktor Samir Halilović realizovao program rada koji je proizašao iz njegovog predizbornog programa koji je od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK ocjenjen kao najbolji i na osnovu koga su ga roditelji i zaposleni tajnim glasanjem izabrali za direktora škole.

Direktor škole Halilović je jedan od rijetkih koji u svojim izvještajima o radu spominje i program razvoja škole i svoja predizborna obećanja.

Kada je program dobar i odobren od birača i realizuje se taj program a ne nešto drugo rezultati ne mogu izostati.

Ovakav način rada i redovno podnošenje izvještaja treba biti primjer drugima koji se biraju ili za koje se glasa.


(Kalesijske novine)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme