NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Za održivi povratak izdvojeno 260 hiljada KM

... | 13. Septembra 2021.
17:10
Kalesija Online

Vlada TK danas je nakon provedene javne rasprave utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanja TK. Ovim Zakonom se regulišu mnogobrojni problemi studenata. Između ostalog, riješen je problem imatrikulanata kojima je produžen rok za završetak studija do kraja akademske 2024/ 2025 godine.

„Svjesni smo  činjenice da je prošla godina bila jako teška da veliki broj kolega i kolegica nisu mogli završiti svoje istraživanje završiti svoje mastere i doktroske teze te smo im na ovaj način htjeli pomoći da zadržimo taj kadr ovdje na području TK i  BiH, rokovi za završteka postdiplomskog studija će biti produžen na njihov zahtjev a najdalje to može biti do kraja akademske 2024/25 godine.“rekao j Elvis Baraković,ministar obrazovanja i nauke TK.

Takođe propisano je da sve visokoškolske ustanove koje izgube licencu za rad su dužne obezbijediti studentima koji su upisani u toj visokoškolskoj  ustanovi da završe svoj studij na srodnom studijskom programu na nekoj od drugih visokoškolskih ustanova.

Prijedlogom Zakona predviđeno je da visokoškolska utanova sa sjedištem izvan kantona može organizovati studij na području TK uz saglasnost Skupštine TK, koja će utvrditi da li postoji potreba za organizaciju takvog studija ili potreba za određenim kadrovima na tržištu. Ono što je takođe bitno istaći je da će Univerzitet u Tuzli postati visokoškolska ustanova od posebnog značaja za TK.

„ Budući da znamo gotovo najveći broj svršenih studenata na UNTZ su danas  pravnici,u javnim institucijama, doktori,  prosvjetni radnici zbog toga smo smatrali da  ova institucija se proglasi institucijom od posebnog značaja, takođe će biti donesen Zakon za Univerzitet u Tuzli u već ranije definsinaom roku“ istakao je Elvis Baraković, minstar obrazovanja i nauke TK.

Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministsratsva za rad, socijalnu politiku i povratak o izboru korisnika donacija grant sredstava za održiv povratak. Radi se o osobama nastanjenim na području TK i raseljenim osobama koje su se vratile na prijeratna ognjišta. Za ove namjene izdvojeno je oko 260 hiljada KM. Na javni poziv prijavilo se 219 aplikanata od čega su 142 aplikacije bile euredne. Komisija je odabrala 83 korisnika koji su dobili grant sredstva za nabavku.

„Odabrano je 38 aplikacija sa područja TK i 45 aplikanata sa područja RS koji su ispunjavali kriteriji poslije ove Odluke će se potpisati Ugovor   koji će definisati prava i obaveza nakon čega će se izvršiti namjenska kontrola utroška sredstava.“Esad Džidić,ministar za rad,socijalni rad i povratak Tk

Maximalni iznos dodijeljenih sredstava bit će u visini do 6 hiljada KM, a za nabavku motokultivatora, priključnih sredstava, nabavku stoke, izgradnju objekata i slično.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika