NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Za područje MIZ Kalesija Dan šehida bit će obilježen u džematu Hrasno Gornje

... | 12. Juna 2018.
11:04
Kalesija Online

Drugi dan Bajrama prema Takvimu Rijaseta IZ BiH je Dan šehida. MIZ Kalesija od 1995.godine po džematima organizuje i obilježava ovaj značajan datum. Šehidi su ti koji su za našu slobodu, za nezavisnost Bosne i Hercegovine dali najvrjednije što su imali. Dali su svoje živote. Naša moralna obaveza je da njihove hrabre podvige čuvamo od zaborava. Naša je moralna obaveza da ih se sjećamo.

Ove godine centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje MIZ Kalesija bit će održana u džematu Hrasno Gornje. Program drugog dana Bajrama odnosno u subotu počet će u 11:30 minuta. Imam džemata Hrasno Gornje Mirsad ef. Sakić poziva džematlije  svih džemata sa područja MIZ Kalesija da budu njihovi gosti i zajedno se prisjete naših šehida. Svoje živote za Bosnu i Hercegovinu iz džemata Hrasno Gornje dalo je 5 šehida, najmlađi je imao samo 19 godina kada je poginuo.

U mubarek danima trebamo se sjetiti onih koji nisu sa nama kaže Mirsad ef. Sakić. Poslanik,Muhammed a.s., je podsticao vjernike da obilaze mezaristane i da razmišljaju o smrti. Zabilježeno je da je hazreti Fatima često obilazila mezar hazreti Hamze i ostalih šehida sa Bitke na Uhudu.

“Ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu: – Mrtvi su! Ne oni su živi, ali vi to ne osjećate.” Kur'an.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave