NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

“Zabranjeno sekiranje” ili “Bosanka” neobični natpisi na sjekirama Sadika Kalajevca

... | 16. Januara 2020.
17:33
Kalesija Online

Sadik Kalajevac iz Dubrava Donjih izrađuje suvenire od drveta sa zanimljivim natpisima. Sa izradom suvenira počeo se baviti prije nekoliko godina. Kada ima slobodnog vremena voli da ga provodi u svojoj radionici gdje nastaju drvene sjekire i lule. Ništa to ne bi bilo tako neobično da nije natpisa na istim “Zabranjeno sekiranje”, “Bosanka” ili neki drugi natpis po želji kupaca. Baš kao takvi su privukli i simpatije kupaca.

Sadik je objasnio i na koji način nastaje jedan suvenir.

“Sve se radi ručno od samog početka obrade drveta do završnice kada se pali šara, vrše natpisi, lakira i suši. Pa otprilike treba jedan dan za izradu jednog ovog suvenira, s tim sto se suši kada se lakira još par dana”, kazao je Sadik.

Suveniri su privukli pažnju ne samo poznanika, već i drugih ljudi. Kupci ih rado naručuju iz razloga, jer nemaju priliku svakodnevno vidjeti takve ručne radove. Posebanu pažnju obraća na kvalitet drveta, jer kako kaže, najbitnije da ljudi koji naruče suveniri budu zadovljni proizvodom koji stigne na njihovu adresu. Radi od suhog jelovog i borovog drveta.

“A sto se tiče prodaje onako da kažemo može se prodati sad nema tu neke zarade, ali imam želju i volju da se tim bavim i da ostaju neke uspomene od mog rada”.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin