NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zastupnici traže da se vrati pravo na ‘bijeli hljeb’: Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH

... | 8. Novembra 2018.
08:39
Kalesija Online

Zastupnici i delegati koji nisu ponovo izabrani, odnosno nisu osvojili mandate na održanim Općim izborima, nemaju pravo na korištenje plaća u trajanju od 12 mjeseci nakon isteka mandata, odnosno privilegiju popularno nazvanu “bijeli hljeb”.Formalno i suštinski izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH završene u martu 2016. godine, objavljene su u Službenom glasniku BiH i poslanici i delegati nemaju pravo na korištenje 12 mjeseci takozvanog bijelog hljeba.

Nedavno je 11 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH: Nikola Lovrinović i Predrag Kožul iz HDZ-a, Nenad Lalić (SDS), Jovan Vukovljak (DNS), Miroslav Milovanović (SNSD), Momčilo Novaković (NDP), Borislav Bojić i Đorđo Krčmar (DNS), Zaim Backović (BPS) te Sadik Ahmetović i Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kojim je ukinut ‘bijeli hljeb’.

Samo dva od pobrojanih poslanika bila su protiv izmjena Zakona o plaćama kojim se ukinuo ‘bijeli hljeb’ i to HDZ-ovi zastupnici Lovrinović i Kožul. Kako je pojašnjeno Patriji,  apelacija je zasnovana na činjenici da Ustav BiH zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata, te da prema Zakonu o sukobu interesa zastupnik ili delegat šest mjeseci nakon isteka mandata ne može biti zaposlen u neku državnu firmu ili instituciju, kao ni u privatnu koja posluje s državnom kompanijom.

Ranije je ministar Vjekoslav Bevanda, uime Ministarstva finansija, imao prijedlog da se „bijeli hljeb“ ograniči na šest mjeseci. Međutim, kako je odgovarao predlagač Damir Arnaut (SBB) građani nisu tražili pola „bijelog hljeba“, nisu tražili frtalj „bijelog hljeba“, tražilo se da se „bijeli hljeb“ potpuno ukine.

On se tada osvrnuo i na Ustav BiH i odredbu da se zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata, ali da je „bijeli hljeb“ po zakonskoj definiciji, naknada nakon isteka mandata.- „Bijeli hljeb“ se, po zakonu, ostvaruje nakon mandata, a ustavna je zabrana da se ne smije smanjiti naknada za mandata, to je za plate. Dakle, potpuno odvojene kategorije – kazao je Arnaut.

NAP

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika