NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zbirka radova djece iz Srebrenice: “Vrijeme leti, ja sam pilot”

... | 2. Avgusta 2020.
08:01
Kalesija Online

”Ovo je druga po redu zbirka radova djece Srebrenice. Prošle godine smo izdali jednu zbirku radova koja je bila manja od ove. Ove godine smo radili više, djeca su zainteresovana tako da smo izdali drugu po redu zbirku radova djece Srebrenice. Malo smo je preimenovali, i ova se zove ‘Vrijeme leti, ja sam pilot’ zbog toga što je u stvari vrijeme ono što prolazi, a mi smo piloti koji upravljamo svojim vremenom. Ustvari djeca upravljaju svojim vremenom, i to je jako dobro ako su oni piloti svog vremena”, rekla je za Anadolu Agency (AA) profesorica Herić.

Teme o kojima su djeca pisala su ustvari teme njihovog života koji ih okružuje.

”Oni su pisali o svom gradu, o ljepoti svog grada, koliko je velika i lijepa Srebrenica u njihovim očima, da je to najljepši grad i da ga ne bi mijenjali ni zašto na svijetu. Pisali su o ljubavi, prijateljstvu, različitosti, koliko vole svoju Bosnu i Hercegovinu, pisali su o genocidu, Potočarima, šehidima”, ispričala je Herić.

Cilj zbirke dječijih radova jeste da se pokaže da žive djeca u Srebrenici i odrastaju u ovom gradu.

”Cilj naš jeste da svake godine izdamo po jednu zbirku dječijih radova, da pokažemo da u Srebrenici ima života, da u Srebrenici ima mladosti, i da Srebrenica ima budućnost. Sve dok imamo djecu koja pišu o Srebrenici ona ima budućnost”, istakla je Herić.

Zejneb Malkić je završila sedmi razred, a redovno učestvuje na literarnim konkursima i osvaja nagrade. Njeni radovi su se našli i u zbirci “Vrijeme leti, ja sam pilot”. Kaže da voli pisati i iskazati svoja osjećanja na papiru. ”Volim pisati generalno o svom gradu, o svim njegovim ljepotama, o našoj državi, o Potočarima”, kazala je Zejneb.

Zejneb se u Srebrenici rodila i odrasta, a o svom gradu kaže:

”Ja se u ovom gradu osjećam najprijatnije i nekako ne znam gdje god da sam do sada putovala ovdje mi je najbolje”.

Radovi Anese Jahić su, takođe, dio zbirke. Kaže da voli pisati i da bi u budućnosti voljela objaviti vlastitu knjigu.

”Pisanje za mene je jako lijepo osjećanje, jer tada se stvarno lijepo osjećam kada pišem. U budućnosti bi takođe voljela da pišem, da imam svoju knjigu i to mi je želja”, rekla je Anesa Jahić koja voli da piše o Srebrenici koja je za nju, kako ističe, lijep grad:

”Pisala sam više radova, i o Srebrenici, dešavanjima koja su se desila ovdje, o životu i tako. Srebrenica je jako lijep grad. Zbog svega onog što se desilo u prošlosti mislim da još više znači pogotovo meni i mojim drugovima”.

Mirsada Omerović živi u Potočarima, a voli da piše zato što kroz pisanje može da izrazi svoje osjećaje i emocije.

”Hrabrost je sanjati snove u Srebrenici, a ja vjerujem u svoje snove”, poručuje jedanaeostogodišnja Mirsada Omerović.

Svi primjerci zbirke “Vrijeme leti, ja sam pilot” će biti besplatno podijeljeni kako u Srebrenici tako i širom Bosne i Hercegovine

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika