NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zbog problema u vodosnabdijevanju Živinice traže pomoć od Tuzle

| 12. Avgusta 2017.
16:46
Kalesija Online

U Općini Živinice na snazi je drugi stepen redukcije vodosnabdijevanja. Ovo je bila neophodna mjera koju je poduzelo komunalno preduzeće Živinice, jer su kapaciteti izvorišta sa kojih se ova općina snabdijeva vodom zbog ekstremnih temperatura vani svakog dana sve manji. Dodatan problem je kvar na mreži koji je doveo do totalne obustave vode u nekoliko naselja u Dubravama. Prema broju zahtjeva za dopremanje vode među najugroženijima su građani Mjesne zajednice Dubrave Gornje, Dubrave Donje, Stari Đurđevik i Kovači.

„Vodosnabdijevanje je otežano uveli smo drugi stepen redukcije, što podrazumijeva prekide u vodosnabdijevanju u vremenskom periodu od 10 do 12 i 30 i u večernjim satima od 21 sat pa sve do pet sati ujutro. Ja se nadam evo najavljuje se kiša da ćemo taj problem prevazići…ako bude kiša …i krajnje je vrijeme da popusti malo“, izjavio je za RTV Slon Sulejman Salihović, tehnički direktor JKP “Komunalno” Živinice.

U rješavanje problema nestašice vode u Živinicama uključena je i Civilna zaštita i Vatrogasci, uz čiju pomoć bi se mještanima koji imaju farme dovozila tehnička voda za napajanje stoke. Upućen je i zahtjev tuzlanskom vodovodu da poveća isporuku vode za Živinice. Trenutno je ta isporuka 50 litara po sekundi što je dovoljno tek za snabdijevanje tek gradske zone Živinica.

S druge strane, u tuzlanskom vodovodu tvrde da bojazni od redukovanog vodosnabdijevanja nema, ali da je situacija iz dana u dan sve složenija.

„Stupari naše izvorište Tarečvica 1, Zatoča 1 i Zatoča 2 su u strahovitom opadanju i teže ka presušivanju, gore nam je glavni izvor 7 vrela i sedam vrela nam daje sada 100 ili 110 litara u sekundi“, kazao je Milenko Tadić, rukovodilac vodosnabdijevanja u JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Rezervoari s vodom troše se mnogo brže nego se mogu napuniti, zbog čega iz vodovoda konstantno upozoravaju građanstvo da redukuje potrošnju vode. Sve nedostatke s izvorišta koja su kritična, za sada bez problema nadomješta Fabrika vode na Ceriku. Nivo vode u jezeru Modrac u konstantnom je opadanju. Samo u posljednjih šest dana spustio se za 20 centimetara, ali kako nam pojašnjava …. ova pojava nema uticaja niti na kvalitetu niti količinu vode koju preradi fabrika.

„Jezero Modrac i njegova sirova voda koja je potrebna za našu fabriku još uvijek je na donjem zagatu, ali nema nekih problema što se tiče količina“, ističe Tadić.

I pored toga što je jezerska voda na najnižem biološkom minimunu za prečišćavanje, do samih korisnika ona u konačnici i pored loše hidrološke situacije dolazi bakteriološki ispravna i spremna za piće. To potvrđuje i više od 500 laboratorijskih analiza koje se urade u toku svakog mjeseca, a nisu izostale ni sada.

Izvor: Rtv Slon

Komentari

Kategorija: Društvo i politika