NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zbog visokih temperatura-žuti meteoalarm

| 7. Jula 2017.
11:11
Kalesija Online

Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je žuti meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura zraka. Kako je saopćeno iz tog zavoda, tokom vikenda i sve do narednog petka, očekuju se visoke dnevne temperature zraka, uglavnom, od 31 do 38 °C, a na pojedinim područjima i vrijednosti do 40°C.

– Drugi toplinski val koji će pogoditi BiH uzrokovat će visoke temperature zraka koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje i zdravih osoba – navode stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Ističu da su glavni neprijatelji našeg organizma sunčanica i toplotni udar koje su, poslednjih godina, znatno u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Najugroženija su djeca zato što brzo izgube tečnost, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, te pacijenti na terapiji za izmokravanje.

– Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kad je potiljačni dio glave direktno izložen visokoj temperaturi i pod utjecajem sunčeve toplote. Naime, naše tijelo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem – precizira se.

(FOTO:ilustracija)

Simptomi sunčanice i toplotnog udara su jaka glavobolja, suha koža, stalno povećanje tjelesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida, pa i nesvjestica. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano, moguće je i povećano znojenje putem kojeg se gubi znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je važan za sve biohemijske procese u organizmu, prije svega u mozgu.

– Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju. Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provjetravati, a ako se koriste rashladni uređaji, temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju – navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

(NEON Televizija/RTV SLON/Fena)

Komentari

Kategorija: Magazin