NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Žene u Živinicama dobile priliku za pokretanje vlastitog biznisa

... | 10. Septembra 2019.
13:23
Kalesija Online

Kadira Ahmetović iz Živinica nakon borbe sa tromboembolijom pluća odlučila je zasaditi maline te imati svoj domaći proizvod koji će koristiti radi poboljšanja imuniteta odnosno svog zdravlja. Nenadano proizvodnja se širila te je zahvaljujući Programu podrške mariginaliziranim grupama žena uspjela registrovati svoj obrt.
Program podrške marginaliziranim grupama žena koji Grad Živinice provodi u saradnji sa USAID-om osigurana su sredstva za pružanje podrške pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u Gradu Živinice.

U augustu tekuće godine potpisani su ugovori o dodjeli grant sredstava za korisnice pomenutog Programa, a danas je u Domu kulture u živiničkom naselju Šerići održan sastanak kojem su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson, i direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick. direktor Programapodrške marginaliziranim grupama, Jasmin Bešić i korisnice
Preduzetničkog fonda za žene iz Živinica.

“Do sada smo imali priliku raditi sa 18 općina, Živinice su jedna od tih lokalnih zajednica. Podržali oko 160 star-up biznisa, ove prilike u Živinicama je to 9 različitih biznisa. Uglavnom ovdje je to bio naglasak na ruralni turizam. USAID na ovaj način želi ne samo podržati žene u smislu finansijske pomoći, nego im pomoći da razviju svoje biznise. Imaju pomoć godinu gdje mogu naučiti mnogo od naših saradnika “kazao je direktor Programa podrške marginaliziranim grupama, Jasmin Bešić.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je istako da je ovo nastavak Strategije razvoja Živinica.

“Uradili smo mapiranje kako alpinističkih tako i biciklističkih staza. Prvi autoput za bicikliste u BiH otvaramo 25.septembra i to je samo dio Strategije koju želimo uraditi. Napravili smo nabavku 30 bicikala koji će se moći iznajmiti i cijeli dio priče odvija se na ruralnom dijelu” dodaje Kamenjaković.

U ovom projektu Grad Živinice učestvovao je sa 50% sredstava. Zahvaljujući pomenutom projektu sekcija “Žene za tradiciju” koja djeluje pri Kulturno umjetničkom društvu “Modrački mornari” iz Šerića pokreće ženski obrt gdje će raditi tradicionalne proizvode poput modne konfekcije koju će plasirati na tržište u Bosni i Hercegovini tako i van njenih granica. Značaj projekta članica sekcije Sanela Čičkušić je istakla u tome što su sve žene do sada bile nezaposlene a na ovaj način, osim što čuvaju od zaborava tradiciju naše zemlje, moći će i osigurati svoju egzistenciju.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika