NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Živiničani podržali akciju “Svi za čiste Živinice”

... | 20. Aprila 2019.
07:47
Kalesija Online

Akcija “Svi za čiste Živinice”, održava se već tradicionalno u povodu obilježavanja dana planete Zemlje, 22. aprila.

Osnovni cilj angažmana svih građana lokalne zajednice u akciji čišćenja jeste podići svijest o očuvanju okoliša, posebno se fokusirajući na one najmlađe, jer su oni ti kod kojih se osjećaj za prirodom mora usaditi kako bi budućim generacijama ostavili parkove cvijeća, a ne smeća.

Akciju uređenja i čišćenja Općine organizovao je načelnik općine Živinice Samir Kmanejaković, zajedno sa svojim sardnicima, a u saradnji sa javnim preduzećima i javnim ustanovama u Općini Živinice, osnovnim i srednjim školama sa područja naše Općine, savjetima mjesnih zajednica, nevladinim organizacijama i udruženjima u Općini Živinice.

Akcija čišćenja i uređenja općine Živinice “Svi za čiste Živinice” podrazumijeva veliku akciju čišćenja svih javnih površina od smeća, košenje zelenih površina, pranje ulica, zasađivanje cvijeća, popravka i farbanje parkovskih klupa, te će se na druge načine izvršiti uređenje, čišćenje i uljepšavanje svih zelenih i ostalih javnih površina u općini Živinice.

Akcija “Svi za čiste Živinice” se nastavlja u nedjelju.

“Mi već po treći put uspješno organizujemo akciju čišćenja općine Živinice. Akcija “Svi za čiste Živinice” je posvećena datumu planete Zemlje, 22. aprilu. Cilj nam je probuditi i podići svijest građana o čistoj okolini. Uz tehnologiju i industriju čovjek je jedan od najvećijh zagađivača prirode, a to jedino možemo popraviti podizanjem svijesti o očuvanju okoliša. U našoj lokalnoj zajednici mi to radimo na jedan poseban i drugačiji način, a to je upravo ova akcija koja uključuje sve nas koji volimo općinu Živinice. U proteklom periodu smo otkrili jako puno “divljih” deponija na području općine Živinice koje ćemo kroz akciju čišćenja u potpunosti ukloniti, a u slučaju pravljenja novih prema akterima će se primjeniti strožije mjere. Uzimajući u obzir da u 2019. godini završavamo projekat Eko – sep, te da u zadnjem periodu raspolažemo sa jako dobro organizovanim službama za odvoz smeća, smatram da smo postigli sve preduslove koji nam daju za pravo da od naših građana tražimo da povedu računa o vlastitom odnosu prema životnoj okolini. Ono što me posebno raduje jeste da u današnjoj akciji čišćenja imamo prijavljenih oko 1700 naših građana. Također smo uspjeli ostvariti koordinaciju sa Oružanim snagama, Petom pješadijskom brigadom i brigadom za taktičku podršku, koja zajedno sa nama učestvuje u ovoj akciji. Međutim, posebno je važno da su sa nama tu i najmlađi, učenici osnovnih škola i srednjih škola. Zahvaljujući svima koji su danas uzeli učešće u navedenoj akciji mislim da ćemo uspjeti očistiti našu općinu. Zahvaljujem se svim učesnicima u akciji “Svi za čiste Živinice”, koji će svojim angažmanom doprinjeti da naša priroda procvjeta u svom punom sjaju”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika