Kalesija 15°

Živiničanka Edisa Bojić pravi poslastice koje će okusom i izgledom očarati mnoge slatkoljupce

Ljubitelji čokolade neće moći odoljeti poslasticama koje pravi živiničanka Edisa Bojić, zajedno sa prijateljicom Sumejjah Ćatic. Čokolada, hurme i orasi, u rukama ovih djevojaka postaju pravo remek djelo. Raskošne dekorcije spolja, odličnog ukusa iznutra, probudi u vama poriv da svoje nepce počastite čarobnim kreacijama. Isprobavajući razne metode pripreme, eksperimentišući sa smjesama i okusima  stvorene su kreacije u koje ćete se zaljubiti na prvi zalogaj. Ove dvije mlade, kreativne djevojke ljubav prema slatkim delicijama pretvorile su i u slatki biznis.

Njihove ukusne čokoladne delicije osvojile su mnoge, pa su čarobne kutice punjene najfinijom čokoladom stizale na adrese mnogih. Kada su napravile svoje prve polastice ljubav prema ovom poslu rasla je iz dana u dan. Slobodno vrijeme koristile su za usavršavanje svojih poslastičarskih sposobnosti, a ljubav prema kuhanju i pravljenju slatkiša bio je samo dodatni motiv da pokrenu ovaj mali slatki svijet koji će se po recepturi, okusu i izgledu razlikovati od drugih. Njihova najveća inspiracija bio je Istanbul, pa su dašak zapada i orijenta donijele i u naš kraj.

” Prije par godina sam posjetila i Istanbul i na njihovim ulicama sam vidjela raznovrsne poslastice, ali i hurme u raznim oblicima i punjenjima pa me to jako dojmilo, kaže Sumejjah. U tom periodu je počeo i mubarek mjesec ramazan, pa smo sagledali šta je bilo aktuelno u tom mjesecu i  šta je to što će privući slatkoljupce. Tada je i sinula ideja o čoko- hurmama, hurme su u mjesecu ramazanu „hit“ pa što ih ne bi napravili još ljepšim i primamljivim.”

 

Očarane ljepotama Istanbula, njihovim slatlim delicijama, pokrenule su svoju slatku avanturu. Na samom početku znale su da neće biti lahko, ali su uz dosta posvećenosti, truda i rada stvorene savršene čoko hurme kojima će počastiti mnoge zaljubljenike čokolade. Tajna  ukusnih čoko hurmi krije se u dobroj čokoladi koja se priprema sa mnogo ljubavi.

“Početak nije bio toliko lagan, jer nažalost živimo u takvoj sredini gdje baš i nije sve dostupno.  Dosta vremena smo utrošili na potragu za adekvatnim ambalažama, ali rijetko gdje su bile dostupne za kupovinu u manjoj količini.  Pošto smo bile početnice, nismo bile u mogućnosti kupiti ambalažu u velikim količiniama, ali trud se na kraju isplatio i sve potrebne materijale smo pronašle.” – ističe Sumejjah.

Prve čoko hurme nisu ispale kao sto su očekivale, njima su počastile porodicu i prijatelje. Kako kažu ukus je bio savršen, ali je bilo potrebno poraditi na dekoraciji. Uz dosta prakse, ali ohrabrenje i podršku najbližih, nisu odustale od  traganja načina za savršenim čoko hurmama, koje će izgledati profesionalno, uredno i lijepo. Ljubav prema tradicionalnim jelima i kolačima Edisa je stekla od majke, ali je vremenom isprobavala i moderna jela.

“Napraviti čoko hurmu i nije pretjerano teško,  uz malo  truda, utrošeno vremena i posvećenosti sve je moguće.  Ljubav prema kuhinji se rodila od malih nogu i mogu ponosno reći da me učila moja mama, kaže Edisa, te dodaje da je gledajući vrhunske kuhare poput Jamie Olivera i Rudolpha van Veena kupila savjete koji su joj itekako poslužili u kuhinji.”

Znajući da im je čokolada omiljena, tu se kriju i druge poslastice, pa pored kolača često prave domaće, ali i druge specijalite.

“Doslovno volim slatko i pravim sve sto vidim na internetu, nekom blogu, sve sto mi privuče pažnju i najdraža namirnica za izradu slastica je definitivno crna čokolada – ističe Edisa, dok Sumejjah pored pravljenja torti, kolača, mafina uživa i u pripremanju slahih jela.

Ljubav prema slatkišima poslužila im je i kao dodatni izvor zarade. Iako su na početku slatkog poduhvata, polako, ali sigurno koračaju ka slatkom uspjehu, te se u budućnosti nadstoje ozbiljnije posvetiti ovome poslu.

“Još uvijek smo na početku, i od ovoga se ne može živjeti ali dobro dođe kao dodatna zarada. Međutim mi vjerujemo da kada radite nešto volite i kada uložite dosta truda i inovativnosti,  kad tada će se ostvariti i vaš cilj. Nadamo se u budućnosti da ćemo se ozbiljnije baviti ovim poslom i da ćemo samo napredovati.”-kaže Edisa.

Njihove delicije nastaju u kućnoj varijanti, pažljivo birajući fine i kvalitetne sastojke. Uz mnogo ljubavi, strpljenja , sa kuhačom u ruci ove djevojke pripremaju slastice koje ce zadovoljiti ukuse i najzahtjevnijih sladokusaca.

Ukoliko želite da počastite sebe, uživate u čokoladi, ukusu, kvaliteti i čarima Istanbula, u njihovom asortimanu možete pronaći i čokoladne smokve, bombice, ali i personalizirane slatkiše koji su idealan poklon za vama drage ljude.

Edisa u Sumejjah trenutno su studentice pete godine Prehrambenih tehnologija u Sarajevu. Prijateljstvo ovih djevojaka traje još od prve godine školovanja na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu. Uz pripremu master rada,  osmišljaju nove i kreativne ideje za slatki zalogaj.

Takodjer, Sumejjah objavljuje i raznorsne slane i slatke recepte na blogu, a iste možete pronaći na facebook-u, ali i  instagramu.

 

 

 

 

Facebook stranica: Slatki zalogaj

Instagram: s.zalogaj

Emina H.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje Proje …

    16. juli, datum proboja jedinica 28. divizije iz Srebrenice uvršten u …

    Mahir je u svojoj školi jedini učenik, ali zahvaljujući vršnjacima …

    Hor Nuru ‘Ayni vrši pripreme za Bajramsku akademiju u Kalesiji i Br …

    U prvi razred osnovne škole na području Kalesije upisano 217 učenik …

    CLOSE
    CLOSE