NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Živiničanka Enida zaljubljenik u automobile i prva žena za volanom taksija

... | 11. Jula 2018.
17:45
Kalesija Online

Kada ste istinski zaljubljenik u metalne ljubimce, onda je sve što želite da se ne odvajate od njega. Jači spol poznat je po tome da vole automobile i brzu vožnju, ali i žene im često pariraju na ulicama. Iako se dobro snalaze za volanom, prisutnost žena u taksi službama još uvijek zaostaje u odnosu na muške taksiste. Tako je i u Živinicama, ali odnedavno na taksi stajalištu u centru gradu živiničani mogu vidjeti i prvu ženu koja je sjela za volan taksi prevoza.

Muškarci često znaju reći da žene nisu dobri vozači, međutim, Enida nas je uvjerila u suprotno. Ona je hrabra, samouvjerena, ozbiljna konkurencija kolegama, vozač bez premca. Enida je zaljubljenik u automobile i prva žena vozač taksija na području općine Živinice. Upravo iz velike ljubavi prema automobilima, preovladala je želja da se bavi taksiranjem. Već godinu dana “vlada” živiničkim ulicama.

“Muž vozi već pet godina i u većini slučajeva sam njemu zavidjela na tome da upoznaje dosta naroda, ide na dalje relacije, a inače volim da vozim, željela sam da i ja vozim. On je došao na ideju da i ja taksiram sa njim”-rekla je Enida Konjević iz živiničkog naselja Svojat za NEON Televiziju.

Prvi radni dan je bio neobičan za Enidu, ali i za one koji koriste usluge taksi prevoza. Mušterije su često bile skeptične kada ugledaju  ženu za volanom, ali poslije nekoliko dana Enida je postala omiljeni vožač taksija. Sugrađani su je odlično prihvatili, pa čak su često znale od njih i stizati  pohvale. Kolege su, također, sa oduševljenjem prihvatili kolegicu i koji uvijek jedni drugima izlaze u susret. A koliko su susretljivi govori i činjenica da Enida ponekada dobije njihovu turu.

U ovom poslu najveću podršku ima od muža, dok ostali članovi porodice teško su prihvatili Enidinu odluku da sjedne za volan i vozi taksi.

“Teško su prihvatili iz razloga što smatraju da je opasan posao, svašta se može dogoditi, ali opet prihvatili su moju odluku i nisu htjeli da se miješaju “-ističe Enida za NEON Televiziju.

Lijepo je prihvaćena i od mlađih, ali i od starijih sugrađana.  Enida najviše voli kada stariji sugrađani sa njom podijele svakodnevne priče, ali i nešto iz svoje mladosti. Upravo je to i razlog zbog kojeg Enida svoj posao iz dana u dan sve više voli. Posao vozača taksija osim što je zanimljiv, sa sobom nosi i dosta odgovornosti i tereta.

“Najteži dio posla je što moraš biti pribran, imaš četiri putnika, misliš o njima, razmišljaš o svemu, kako ne bi doveo u opasnost ni sebe, ali ni druge”-kaže Enida za NEON Televiziju.

Pored toga što aktivno radi i neizmjerno voli svoj posao, Enida ne zapostavlja ni porodične obaveze. Ostvarena je u ulozi majke i ima dvoje djece. Njen radni dan počinje od sedam sati, a završava se u poslije podnevnim satima. Kao neko ko je istinski zaljubljenik u četverotočkaše, podrazumijeva se i da se dobro razumije u iste. Osim što taksira u centru grada i okolnim mjestima, uživa i u vožnji na duže relacije i raduje se novim izazovima. Najduža relacija je bila u Split, ali s obzirom na njenu ljubav prema automobilima Enida će se više posvetiti odlasku na još duže i misterioznije relacije.

Enidina poruka za kraj svim super ženama koje žele da se bave nekim poslom je: “Da su one žene i da mogu sve”. Više o Enidi kao taksi vozaču, iskustvima sa živiničkih ulica pogledajte  u emisiji “Super žena”, koja će se uskoro emitovati na programu NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika