NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Živiničanka Zejna Halilović modernim kreacijama oživjela stari zanat

... | 15. Januara 2020.
20:57
Kalesija Online

I dok stari zanati polahko izumiru ima i onih ljudi koji su posvećeni istim i žele da svoje znanje prenose na buduće generacije. Upravo je šivenju, kao sada već starom zanatu, još prije 30 godina posvetila se Zejna Halilović. Tada je šivenje bilo jedan od najtraženijih zanata, pa su od raznih materijala šile se torbe, ruksaci, odjevni predmeti. Nakon završetka tekstilne škole u Kladnju, kupila je mašinu i počela šiti. Najviše posla, kaže Zejna, bilo je tokom ratnog perioda prepravljala stare odjevne predmete kako bi sašila suknju ili košulju koja će odgovarati njoj ili nekome bliskom. Ljubav prema ovom poslu rasla je iz dana i dan, a sada zanat prenosi i na kćerku.

Ona je oživjela stari zanat, tako što je počela raditi razne moderne kreacije za dom. Sve što je potrebno za ljepši enterijer od zavjesa i posteljine do ogradica i gnijezda za bebe možete pronaći u njenoj radionici.

“Nakon završetka srednje škole sam se udala, u tom periodu se i zaratilo. Bio je prioritet i da se spašavamo, ali i da sebi obezbijedimo hranu i sve što je potrebno za kuću, kako bi se imali sve što je potrebno u tim teškim ratnim godinama. Kupila sam mašinu i tako počela pomalo da šijem. Humanitarne organizacije su donosile odjeću, pa bi ja skupila suknje i porila sam to pa sam pravila torbe. Vojska je išla po ratištu, pa nisu imali u čemu da ponesu garderobu, dobivali su se ruksaci, ali nije bilo dovoljno,. Šila sam tako te ruksake, torbe, cegere”, kazala je Zejna.

Nakon završetka rata Zejna je sa porodicom preselila u Živinice. Nastavila je sa šivenjem i polahko se prilagiođavala na novu sredinu i sticala povjerenje mušterija. Godinama je radila razne prepravke na odjeći, ali senova prilika ukazala dolaskom u Živinice. Dobila je posao u struci.

” Bila sam zaposlena i u firmi, međutim zbog porodičnih obaveza sam morala napustiti posao. Još uvijek radim za jedan salon zavjesa, gdje za njih šijem, ali od kuće. Počela sam kasnije da ubacujem posteljine, kupila jedna dezen, kasnije je proširena ponuda.”

Krenula je šivenjem torbi, a kako se više upoznavala sa društvenim mrežama istraživala, proširila je svoj asortiman. Sada šije zavjese, posteljine za krevete, a posebno je posvećena bejbi programu. Kod Zejne možete pronaći ogradice za krevetac, razne dekorativne jastučiće, gnijezda za bebe, korpe za igračke…

Posebnu pažnju obraća na izbor materijala, kaže da joj je jako bitno odabrati kvalitet materijala sa kojim radi, jer je najbitnije da kupac bude zadovoljan. U ponudi ima razne dezene, a svaki kupac ima i katalog gdje može izabrati materijal koji želi. Obraća pažnju na svaki detalj, svakom proizvodu doda nešto što će ga ukrasiti i biti unikat.

Zejnu možete pronaći na facebook stranici: Posteljina Živinice

Ili instagram profil Handmade by Zejna

Više o šivenju, Zejninin početcima, procesu šivenja i ponudi, možete pogledati sutra u emisiji “Super žena” koja je na programu NEON Televizije od 18:05 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin