NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Živinice: Na sajam “Dan agroturizma” stiglo 60 izlagača iz cijele BiH

... | 22. Juna 2019.
13:11
Kalesija Online

Manifestacija “Dan agroturizma” već drugu godinu održava se u Živinicama, a privukla je veliki broj kako domaćih, tako i stranih posjetitelja. Živinice su grad koji ima šta da ponudi, od kulturnih, historijskih, prirodnih blagodati do gastronomije. Oko 60 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine predstavilo je domaće proizvode, pravljene od najkvalitenijih namirnica uzgajanih isključivo na selu. Organizator ove manifestacije je Porodični ruralni edukativni centar, u cilju promocije vrednovanja ruralnog turizma.

“Cilj nam je da okupimo proizvođače sa ruralnog područja i da svi koji ne žive na selu vide šta se može proizvesti. To su zdravi, domaći proizvodi. Osim što na ovaj način želimo da promovišemo zdrave domaće proizvode, tu su i naši polaznici obuke ne samo iz poljoprivrede, već i drugih oblasti”- navodi Safet Čaušević, organizator manifestacije.

Održavanje manifestacije Dan agroturizma podržan je i od strane grada Živinice.

“Mi ovih dana usvajamo jednu strategiju razvoja turizma, jer imamo jako puno turističkog potencijala, historijske artefakte koje već posjedujemo, te nadstojimo ih sve pretvoriti u jedan zajednički resurs turizma. Ako imamo razvoj turima, agroturizam je neizbježan, kao dio ukupne ponude koji možemo ponuditi na području grada Živinice”-kazao je gradonačelnik Živinica, Samir Kamenjaković

Na sajmu u Živinicama pored izlagača koji su stigli iz Tuzle, Kladnja, Bratunca, Modriče, Prnjavora (RS), učešće su uzela i dva kalesijka udruženja žena oboljelih od karcinoma: “Ženo majko sestro” i “Nijemi krik”.

“Danas nas je pet stiglo, drago mi je da smo dio ovakve manifestacije, jer se prezentiraju ručni radovi i zdrava ishrana, jer znamo koliko je zdravlje bitno. Tu smo da i ovoga puta podržimo naše sugrađane”-kazala Je Hajra Jahić Bajrić, predsjednica udruženja “Nijemi Krik”.

“Predstavit ću se izradom suvenira, maketa. Danas je jako teško plasirati ručne radove. Spajamo ugodno s korisnim na ovoj manifestaciji”.kazao je učesnik iz Kladnja, Džemal Ahmetspahić.

” Došlo je pet članica iz našeg udruženja, predstavit ćemo ručne radove, koje radimo kao psihoterapiju. Došle smo da se družimo, pa ako šta i prodamo. Planiramo da idemo u Kladanj, Maglaj na slične događaje”-kazala je Nasiha Pjanić, predsjednica udruženja “Ženo, majko, sestro Kalesija”.

“Bavim se preradom i proizvodnjom voća, najviše aronije. Prvi put nam je na ovoj manifestaciji. Lijepo je i zadovoljni smo. Vrlo teško je danas plasirati domaće proizvode. Ima onim koji cijene ovakve proizvode, nije im žao dati nešto više novca za kvalitet.”-kazao je Milenko Milivojac, izlagač iz Prnjavora (RS).

Na štandovima mogli su se pronaći džemovi od šljive, jabuke, kajsije, sokovi od raznog voća, povrće, ručni radovi, suveniri. Život je na selu, sve su to proizvodi u koje je utkano mnogo ljubavi. Selo nam nudi ono što ne možemo pronaći u svjetskim metropolama. Priroda, drveće, svježe voće i povrće, uživanje, bogatstvo koje nema cijenu. Vrijedne ruke i dalje će nastaviti mukotrpno raditi, boriti se, kako bi kvalitetni domaći proizvodi stigli do svojih kupaca.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika