NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Živinice: Obilježavanje 40 godina horskog pjevanja

... | 18. Septembra 2021.
14:53
Kalesija Online

“Muzička sehara poklon našem gradu” manifestacija je koja će se održati u Živinicama, 25. 9. 2021. godine, povodom obilježavanja 40. godina horskog pjevanja.

Domaćin je BKC Gradski mješoviti hor Živinice, a kao gosti na večeri horskog muziciranja nastupit će Mješoviti hor BZK Preporod Brčko, Hor Seljo Sarajevo, Iskre iz Tuzle Vokalni ansambl Bugojno, tuzlanski Učo, te VG Magnifico i Libero Živinice.

Koncert počinje u 19:00 sati. Program će biti uprličen na Omladinskoj sceni u Živinicama, u slučaju vremenskih neprilika koncert će se održati u sali BKC-a. Ulaz je slobodan.

Medijski pokrovitelji manifestacije su NEON Televizija, Televizija Živinice i Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Tradicija horskog pjevanja u Živinicama seže u daleku 1950-tu godinu 20. stoljeća, kada je u grad iz Dubrovnika ( Mali Zaton ), došao kapelnik- gospodin Nino Puljizević, kako bi oformio Limenu glazbu pri DP “Konjuh”. U isto vrijeme gosp. Nino je postao prvi nastavnik Muzičke kulture u tadašnjoj osnovnoj školi “ Vladimir Nazor.

Paralelno sa limenom glazbom kapelnik Nino je pokrenuo pri KUD “Živinice“ i horsku sekciju.

Nakon jedne duže praznine u jesen 1980. godine na inicijativu Centra za kulturu i informisanje Živinice, sekcije za društvenu aktivnost žena Živinice, te kapetana prve klase Branislava Stanojkovića- Baneta, formiran je Gradski mješoviti hor. Po osnivanju hora za rukovodioca sekcije postavljen je gosp. Bane. Hor je u to vrijeme zabilježio veoma zavidne rezultate po festivalima horova u Titogradu, Kraljevu, Mostaru itd. Nakon smrti gospodina Baneta hor prestaje sa radom 1990. godine.

Poslije tačno 20 godina, krajem januara 2010. godine, pri KUD-u Živinice, na inicijativu profesora Elvedina Muminovića organizuje se ponovo audicija za prijem članova u Gradski mješoviti hor. Nedugo zatim Horska sekcija osniva svoje Udruženje građana pod nazivom “Gradski mješoviti hor Živinice“. Hor tada broji 65 učesnika i nakon samo godinu i po dana rada hor uzima učešće na svom prvom Međunarodnom takmičenju u Bijeljini na festivalu “ Majske muzičke svečanosti”, gdje osvaja 3. nagradu.

Od 2012. godine do 2016. godine Horsku sekciju vodi profesor Mensur Glavić. Horska sekcija i tada nastavlja sa zavidnim rezultatima. Od 2020. godine horsku sekciju vodi prof. Sead Siočić.

Povodom 40 godina od formiranja horske sekcije pod rukovodstvom gosp. Baneta, 25.septembra održat će se manifestacija”Muzička sehara poklon našem gradu”, te tako obilježiti četiri decenije živiničkog hora.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika