NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Životna priča hafiza Omera Zulića iz Tojšića

... | 24. Avgusta 2019.
14:12
Kalesija Online

Rođen je 1982.godine. Babo mu je poginuo braneći domovinu. Braneći Bosnu i Hercegovinu. Hafiza Omera Zulića, sina kalesijskog šehida, othranili su djed i nena. Omer i Sajma poznatija kao Hana. Djed Omer bio je mutevelija i svog imenjaka, unuka Omera vodio je sa sobom u džamiju. Slao ga da pohađa mektebsku nastavu. U periodu agresije na našu domovinu bio je i najmlađi mujezin. Petkom su ga iz škole puštali ranije kako bi mogao mujeziniti u tojšićkoj džamiji. Nakon završene osnovne škole, učenik generacije (što je saznao nekoliko godina kasnije) upisuje i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

” Još ranije smo govorili o tome. Pričao sam sa svojim đedom, sa nenom i svojim mualimom Mehmed efendijom o tom budućem putu. Sarajevo je bilo uglavnom ono što smo svi željeli. Mehmed efendija je završio medresu u Sarajevu i moj đedo za mene nije imao dileme. Odlučio sam da krenem na malo duži put nego što je Tuzla i upisao Gazi Husrev-begovu medresu. Taj prvi period kao kod svakog bio je malo težak. Moralo se navići bez porodice, na daljinu.” kazao je hafiz Zulić.

Prvi razred završio je odličnim uspjehom i ohrabren time odlučio je početi učiti hifz. Muhafiz mu je bio također Kalesijac, Fadil Fazlić.

Zbog mnogih obaveza i teškog gradiva u medresi nakon završenog drugog razreda prekinuo je učenje hifza. Posvetio se školi. Nakon medrese upisao je Fakultet islamskih nauka, u međuvremenu se i oženio a poslije se ostvario i u ulozi oca. Sa učenjem Kur'ana napamet počeo je ponovo 2009.godine. Muhafiz Fazlić se obradovao toj informaciji. U naredne tri godine Omer je temeljito učio Kur'an. Kada je naučio, u procesu preslušavanja, nakon pređenog 15 džuza hafiz Fadil Fazlić je preselio na ahiret. Omeru je to jako teško palo pa je napravio kratku pauzu. U mjesecu junu 2012.godine stekao je titulu hafiza časnog Kur'ana.

Priču hafiza Omera Zulića donosimo u novom izdanju emisije “Sasvim (ne)obične priče” koja je na programu NEON Televizije u 19:00 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme