NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zvanično u rad pušten Repro centar u Vukovijama Gornjim i Inkubatorska stanica u Tojšićima

... | 22. Februara 2021.
11:56
Kalesija Online

Danas je zvanično puštan u rad Repro centar u Vukovijama Gornjim te i Inkubatorska stanica u Tojšićima, u vlasništvu kompanije Bingo.

“Vlada TK danas je imala zadovoljstvo da posjeti najveći regionalni centar za piliće i jaja. Time širimo domaće tržišta. Budući da se sa ovom proizvodnjom gotovo u potpunosti zadovoljavaju potrebe za ovim proizvodima. Time je naše zadovoljstvo veće. Ove firme treba podržavat, ovo su firme koje zapošljavaju. Ovo su firme koje smanjuju uvoz” kazao je premijer TK Kadrija Hodžić prilikom posjete i puštanja u rad Repro centra i Inkubatorske stanice na području općine Kalesija.

Prema riječima rukovodioca peradarskog sektora u Bingu Enesa Omerovića ono što su radili u prethodnim godinama bio je značajan uvoz jednodnevnih pilića ciljano za proizvodnju konzumnih jaja. Piliće su, ističe Omerović, odgajali i poslije 17 sedmica dobijali su koku nosilju.

“Međutim to što smo uvozili više nećemo imati potrebu da uvozimo. Čak radimo na tome i imamo partnere, te ćemo kroz ova dva projekta te dva dodatna objekta gdje se proizvode oplođena jaja, dat će nam preko 6 miliona jaja koja ćemo preko inkubatorsku stanicu uspjeti proizvesti oko 2 miliona jednodnevnih koka nosilja” dodao je Omerović.

Značaj projekata, odnosno Repro centra i Inkubatorske stanice na području naše općine istakao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

“Zahvaljujem se vlasniku Binga što je odlučio da investira u Kalesiju. Trenutno je ovdje zaposleno oko 25 radnika, to su uglavnom momci iz Kalesije. Ovih dana započinje se i jedan objekat tovnih pilića u Vukovijama. Vlasnik Binga mi je kazao da planira još investirati na području Kalesije a samim tim zapošljavati i ljude sa područja naše općine” kazao je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić.

Svečanom otvaranju Repro centra i Inkubatorske stanice prosustvovao je iVahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Više pogledajte večeras u prilogu u okviru emisije NOEN Info

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme