NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Održano predavanje u Gradskoj biblioteci Kalesija: Kalesijci nezainteresovani za historiju našeg kraja

| 9. Januara 2017.
10:11
Kalesija Online

U organizaciji Udruženja mladih aktivista Kalesije (UMAK) i JU Gradska biblioteka Kalesija sinoć je u ovoj Javnoj ustanovi održano predavanje o kulturno-historijskom nasljeđu našeg kraja.

Na predavanju su govorili hafiz Jusuf Džafić i Jasmin Subašić. Jusuf Džafić je svoj govor posvetio temi “Institucija vakufa u Osmanskom carstvu, sa posebnim osvrtom na općinu Kalesija”. Jasmin Subašić je govorio na temu “Bosanska država. Historičari i pravnici u službi politike. Kalisije – dolazak i naseljavanje (na području današnje općine Kalesija)”.

Prije samog početka predavanja, prisutnima se obratio Džafer Subašić, predsjednik Upravnog odbora UMAK, koji je prisutne upoznao sa do sada realiziranim projektima i aktivnostima UMAK-a, između ostalog i sa projektom o uređenju parka ispred MSŠ Kalesija. Također, prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine UMAK-a, Aljo Subašić, koji je prisutne upoznao sa projektom koji je trenutno realizira, a to je serijal predavanja pod nazivom “Upoznajmo historiju našeg mjesta”.

Naime, projekat je započeo sinoćnjim predavanjem, a trajati će sve do 26. februara 2017. godine.

Svakog vikenda u mjesecu januaru i februaru će biti održana predavanja o historiji naše općine. Projekat ima za cilj izradu kalesijske mape sa njenim označenim najbitnijim lokacijama kulturno-historijskog nasljeđa.

Prisutnima se obratio i Fadil Alić, koji se zahvalio na pozivu UMAK-a da načelnik općine, Sead Džafić, otvori ovaj serijal predavanja i da u njegovo ime izražava žaljenje, jer načelnik nije bio u mogućnosti prisustvovati, zbog ranije preuzetih obaveza.

Također je istakao da će općina podržati ovaj projekat i da će se on potruditi da se svi naši lokaliteti od historijske važnosti učine dostupnim, kako građanima općine Kalesija, tako i svim turistima – posjetiteljima, što bi, svakako, doprinijelo bogatijoj turističkoj ponudi naše općine.

Iako je predavanje bilo fokusirano na naš kraj, odnosno za područje Kalesije, mali se broj Kalesijaca odazvao na isto.

Naredno predavanje je u nedjelju, u 18 sati, kada će predavač biti dr.sc. Sead Selimović, van. prof. sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjeka za historiju.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme